„Loni se ukázalo, že děti, které nejsou v hodinách českého jazyka úspěšní, tak tady jsou najednou nejúspěšnější,“ řekla Eva Valová ředitelka Základní školy Blížkovice. Někteří žáci přijdou i dvacetkrát za den. Celkem se vystřídalo za celý den více jak sto třicet čtenářů.

„Začátek maratonu je v půl osmé ráno v žákovské knihovně. Jedeme podle harmonogramu. Během dopoledne vystřídají všechny třídy. Žáci se střídají po dvou minutách čtení. Odpoledne už záleží na tom, kolik přijde dobrovolníků,“ uvedla Valová.. „Naposledy jsme četli od osmi hodin od rána a osmáci, kteří byli výborní, vydrželi do půl druhé do noci. Potom přespali ve škole,“ řekla ředitelka.

Akce se každý rok zúčastní i první třída. „Prvňáčci si přinesou slabikáře, protože mají omezený počet písmen, které znají,“ dodala Valová. „Loni jsme četli báje a pověsti, letos budeme pročítat pohádky. Taky jsme vyhlásili soutěž o nejvytrvalejšího čtenáře a zároveň o čtenářskou rodinu,“ sdělila ředitelka. Čtení se nesmí přerušit ani na pět minut. „Na dopoledne i odpoledne jsme zajistili dozor, který bude hodnotit vývoj celé akce, zakončila ředitelka Valová.