V jednom z nich v pronajatém bytě začaly kněžky lásky své řemeslo provozovat před dvěma měsíci. „Bydleli jsme tady celkem normálně až do doby, kdy se v jednom z bytů objevily prostitutky,“ řekla žena, jejíž jméno redakce zná, která si však nepřála být zveřejněna.

Hluk z bytu ruší okolí ve dne i v noci. „Od pátku do neděle se tady nedá vůbec spát. Těm lidem je v podstatě jedno, kolik je hodin a zjevně je nezajímá ani nejbližší okolí,“ doplnila žena. Běžné vzdechy, hlasitou hudbu a další noční zvuky nedávno doprovodily zvuky bití a výkřiky. „Jsi jenom obyčejná děvka, nic jiného a budeš makat, jak já řeknu,“ přeříkala žena větu, kterou křičel nějaký muž na prostitutku v bytě. To už ale nevydržel další ze sousedů a zavolal policii. „Jenže policie jim jenom domluvila a nic se nedělo,“ dodal další nájemník, který také nestál o publicitu. Podobné události se v jiném domě v centru města seběhly loni, ty však policie vyřešila razantněji. „Protože tam tekla krev, přijela policie a ženy z ciziny odvezla. Pak byl chvíli klid,“ doplnila žena.

I když nájemníci mohou policii oznámit rušení nočního klidu, o problémech v prvně zmiňovaném domě oficiálně nic neví znojemští policisté, ani strážníci. „Za poslední týdny policisté neřešili v uvedeném domě žádné oznámení,“ sdělila policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Pomoc týraným prostitutkám nabízí znojemská Charita se svým projektem Magdala. „My ale zatím máme jen hlášení z nočních klubů, bytovou prostituci jsme doposud neřešili,“ uvedla vedoucí projektu Olga Sedláková. Podle jejích slov je velmi obtížné zjistit, kde se vůbec byty s prostitutkami nacházejí.

„Když jsme před čtyřmi lety začínali, bylo na ulicích deset žen. Pak se jejich počet zdvojnásobil. Dnes jich bývá u silnice asi jen sedm,“ popsala situaci Sedláková. Domnívá se, že to ale neznamená, že by se ženy přemístily do privátů. „Myslím, že úbytek je proto, že klesla životní úroveň zákazníků,“ upřesnila Sedláková. Magdala má informace, že klienti z Rakouska tvoří v nočních klubech až devadesát osm procent všech sexuálních turistů. Prostituce v privátech tedy je a evidentně ještě bude problémem.