Jde o plochu u odbočky na Přímětickou ulici. Její využití jako parkoviště je neoficiální a podle města to tak ani být nemá. „Využití tohoto pozemku je dané územním plánem města. Podle něj má být tato plocha určená k bydlení. Takže i podle plánu jde o lokalitu, kterou je žádoucí zastavět,“ uvedla mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková. Zastavěním chce také město pohledově uzavřít blok budov.

Radní doporučili zastupitelstvu schválit prodej společnosti ADZ Investment. „Firma hodlá na místě vystavět městské domy s obchody, kancelářemi a byty. Do projektu dále zahrnula úpravu ploch kolem plánovaného areálu včetně výsadby zeleně,“ popsala záměr mluvčí Pastrňáková.

Stavba obchvatu. Ilustrační foto.
Za komplikace při stavbě obchvatu firma zaplatí

Společnost za pozemek o výměře 950 metrů čtverečních nabídla zaplatit více než tři a půl milionu korun. „Nemyslím si, že by to bylo pod cenou,“ zhodnotil nabídku znojemský realitní makléř Kamil Dřevojan, který stavbu považuje za dobrou volbu.

Prodej pozemku schválila majetková komise už loni a oznámení o prodeji vyvěsilo město na úřední desce. „Nabídka vybrané společnosti dorazila jako jediná,“ přiblížila mluvčí Znojma Pastrňáková.

Výběrovým kritériem byla výše cenové nabídky a v tomto případě převýšila nabídka firmy minimální kupní cenu podle odhadu odborníka o celý milion korun.

Místní se však obávají nedostatku místa pro parkování. „V těchto místech je to vždycky plné aut a parkoviště je tu hodně potřeba. Když jedu do města, vždy parkuju tady,“ svěřil se řidič Václav Bláha z Hevlína. Radní o tomto problému vědí. Chtějí jej vyřešit výstavbou parkovacího domu na protějším pozemku, kde stálo sídlo Městské zeleně. Odvolávají se také na dvě velká parkoviště v okolí.

Návrh ještě musí projednat zastupitelstvo. „Bylo by vhodné tu část dostavět, aby nebyla jizvou v ulicích města,“ naznačil zastupitel Lukáš David vhodnost prodeje parcely a následnou výstavbu. Protější pozemek po Městské zeleni dává architektům podle Davida možnost jít do výšky i do hloubky.

Na pozemku stála původně stará obytná budova, kterou město nechalo strhnout.

KRISTÝNA SKLENÁŘOVÁ

Staří motoroví krasavci se už sjíždí na jižní Moravu. Jejich posádky se připravují na sobotní spanilou jízdu Lednicko-Valtickým areálem. Nejstarší auto druhého ročníku Pálavského Oldtimeru vyrobili v roce 1911, nejmladší v roce 1945. Lidé je budou obdivov
Jihem kraje projede padesát nablýskaných veteránů, Dyje pořádá první posvícení