„Na “I/52 most Pasohlávky” dnes skončila poslední kontrola za účasti všech zúčastněných včetně silničního správního úřadu a Policie ČR. Most uvedeme do provozu minutu po půlnoci z neděle na pondělí. Končí tak uzavírka s nejhorším letošním dopadem na provoz v Jihomoravském kraji,“ uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Radek Mátl.

Dělníci tam od jara stavěli nový most, který nahradil starý, nevyhovující. „Stavba je výjimečná zejména tím, že část betonáže museli dělat potápěči. Betony pod vodou byly v horším stavu, než jsme očekávali. Potápěčům navíc komplikovala práci zčeřená voda, která omezovala viditelnost,“ zmínil šéf brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.

Zatěžkávací zkouška mostu na Nových Mlýnech.
Video: Co vydržel most na Nových Mlýnech? Otevřou ho nejpozději v neděli

V pondělí novou ocelovou konstrukci prověřila zatěžovací zkouška. Postaralo se o ni šest plně naložených nákladních aut, které dohromady vážily 192 tun, což je více než nosnost mostu. „Náročná oprava si vyžádala investici téměř tří set milionů korun,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková.

Uzavírku silničáři využili k opravám dalších úseků na frekventované silnici.

Objížďka vedla přes okolní obce. Kamiony poničily tamní silnice. Ředitelství silnic a dálnic je slíbilo vrátit do původního stavu. „Na opravy máme vyčleněno asi čtyřicet milionů korun,“ vyčíslil Fiala.