Policejní ředitelství ve Znojmě je jediným na jižní Moravě, které veřejným průzkumem pravidelně sleduje, jak jsou s jeho prací spokojeni občané. První průzkum se uskutečnil již před šesti lety. Policisté se pak podle výsledků ankety snaží změnit svoji práci tak, aby vyhověli přání veřejnosti.

Od roku 2003 se zvýšila důvěra v policii o pět procent. Stále více lidí, a to nyní 60 procent, se do domnívá, že policisté jednají profesionálně. Celkově 38 procent dotázaných uvedlo, že mají dobré výsledky. I v tomto ohledu se statistika zlepšila.

Na druhé straně důvěřovalo policii loni v místě svého bydliště na Znojemsku 70 procent lidí, tedy o pět procent méně než předloni. Nepatrně klesl počet občanů okresu, kteří se domnívají, že jsou policisté slušní a zdvořilí (nyní 77 procent) a mají zájem veřejnosti pomoci (nyní 67 procent).

"Musíme pracovat na tom, jak s veřejností komunikujeme, jak řešíme problémy, které se nám mohou zdát nedůležité. Připravuje se školení, které bude na tuto oblast zaměřeno," uvedl ředitel.

V jedné věci prý není schopen veřejnosti pomoci. Polovina dotázaných uvedla, že by si přála, aby byli policisté více vidět v ulicích. Sikora vysvětlil, že současné početní stavy policistů mu neumožňují vysílat hlídky do terénu častěji.

Ankety se účastnilo 370 lidí. S šířením dotazníku mezi veřejností pomohli policistům žáci 22 základních škol Znojemska.

V okrese se loni stalo 2200 trestných činů. Jejich počet ve srovnání s rokem 2005 mírně klesl. Více než polovinu případů se podařilo objasnit. Nejvíce se kriminalisté v regionu potýkají s krádežemi. Počet dopravního nehod se mírně zvýšil. Loni jich policisté zaznamenali v okrese 1280.