„Hrozny na ledové víno jsme sklízeli v pondělí mezi půl šestou a osmou hodinou ranní. Z trati Vinice u Lipky jsme sklidili Cabernet Sauvignon a Ryzlink rýnský. U první odrůdy činila naměřená cukernatost 44,8 stupňů československého normalizovaného moštoměru, u druhé 46,3 stupně," sdělila Hana Kurtinová z Vinných sklepů Lechovice.

Jak dodala, vinaři na příležitost ke sklizni suroviny na mimořádně sladkou vinařskou specialitu čekali delší dobu. „Až v pondělí ráno teploměr konečně ukázal méně než sedm stupňů mrazu a mohli jsme hrozny posbírat," dodala Kurtinová.

Naproti tomu vinaři z šatovského Znovínu čekání na mrazy už vzdali. „Hrozny Ryzlinku rýnského a Tramínu připravené pro ledové víno právě sklízíme a uděláme z nich bobulové víno. Na našich vinicích od počátku týdne mráz na ledové víno nebyl a čekat už nebudeme," přiblížil ředitel Znovínu Pavel Vajčner. Na trh tak půjdou přívlastková vína s vysokou cukernatostí, nikoliv speciální ledové víno.

S dřívějšími ročníky ledových vín šatovští vinaři přitom na nejrůznějších soutěžích sklízeli cenné úspěchy.

Loni se dokonce dvě z nich probojovala mezi tisícovku nejlepších vín celého světa zanesenou do prestižní publikace 1000 Vins du Monde (1000 vín světa, pozn. red.). Konkrétně Rulandské šedé ročníku 2009 a Tramín červený ročníku 2010.