Mezi vinaři je i Tomáš Rada, který zve hosty na ochutnávku vín jeho rodiny. „Máme šest vzorků, z toho jedno červené a jedno růžové. Osobně mám nejraději mladý muškátek. Je svěží a má slabou a jemnou kyselinku. Moc dobře se pije. Ale naše rulanda 2018 je také zajímavá. Je to výrazné víno,“ láká mladý vinař hosty.

Vinařskou uličkou Leska prochází trojice žen. „Jsme z Únanova a já jsem tu poprvé. I když z Dobšic pocházím. Teď máme müllerku od Ladi Musila a je výborná. Ochutnáme toho víc, budeme koštovat, než nám dojdou lístky. Mám jich plnou kabelku,“ směje se Jana Jandová.

Hodinku před polednem se vinařské uličky začínají slušně plnit lidmi. Mísí se zde turisté s místními. „Tak co jste zjistili? Ptá se starší muž známého, který jde v protisměru. „Zjistili jsme, že to obejdeme všechno a nakonec stejně skončíme u pana Moučky,“ naznačuje plány muž a všichni se srdečně zasmějí.

Pozornost návštěvníků ale nepoutá jen víno. Je potřeba něco zakousnout. „Co tady máte? Komínová klobása? To je z čeho?“ ptá se statný vousatý muž ženy u stánku s uzeninami a tyčinkami. „V tom jsou saze, cihla a další dobroty,“ směje se žena.

Do tváří lidí a skleniček s vínem píchá ostré předjarní slunce. Dyjská vinařská ulička se plní návštěvníky. „Máš za dva? Ne, za tři. Tak se budeme střídat. Já tě pozvu,“ říká mladá žena kamarádce a zkoumají bohatou nabídku vín z letáčku letošního putování.

U hasičské zbrojnice je veselo. Malou pauzu si tu dává početná skupina masek. Vede je koňské spřežení s vozem, na kterém sedí harmonikář a dva muži se saxofony. „Chodíme dům od domu a zveme na večerní masopustní zábavu. Začali jsme v devět a počítám, že tam do čtyř pěti máme co dělat,“ říká místní dobrovolný hasič Radek Klempa v masce vodníka. Místní dobráci totiž pořádají tradiční večerní zábavu. Dobšice tedy slaví a baví se celý den.