Tisíce raků v řece Dyji jsou už dávno minulostí. Vlivem špatného životního prostředí jejich počet výrazně klesl. V posledních letech se ovšem kvalita vody v Dyji zlepšila a lidé tak mají možnost raky zahlédnout třeba pod splavem ve Staré Břeclavi nebo v Poštorné.

„V Dyji bývali raci vždycky. V padesátých a šedesátých letech jich tam byly dokonce tisíce. Jejich počty se ale vlivem chemizace na polích postupně snižovaly,“ popsal hospodář břeclavských rybářů Karol Smaženka.

Po devadesátých letech se kvalita vody v Dyji začala opět zlepšovat. „Voda od Nových Mlýnů po Soutok se za poslední léta skutečně výrazně zlepšila. Je to evidentní,“ uvedla Lenka Procházková z Povodí Moravy. Vysvětluje to tím, že se začal klást důraz na ekologii.

„Také se výrazně zredukovala průmyslová výroba. Navíc se dnes používají daleko v menší míře zemědělská hnojiva, jež měla na kvalitu vody negativní vliv. Domnívám se však, že s nárůstem průmyslové výroby, která nyní stagnuje, by se mohla situace zase zhoršit,“ zdůraznila.

Vilém Vyhnálek z odboru životního prostředí břeclavské radnice poukázal i na další okolnosti, které vedly k pročištění vody v Dyji. „Důvodem je to, že většina domácností a fabrik je napojena na čističky. Zanikli také velcí znečišťovatelé vody, jakými byly břeclavský a hrušovanský cukrovar nebo Fruta Lednice. Hodně nečistot se zachytí i v Novomlýnských nádržích,“ řekl.

Voda v Dyji je i podle Smaženky poměrně čistá a rakům stále vyhovuje. Není jich ale zdaleka už tolik jako dřív. „Asi před měsícem byli u nás chlapi z brněnské Akademie věd a pod splavem v Poštorné pár raků objevili,“ potvrdil jejich výskyt. Klepetáče prý lidé nedávno viděli i pod splavem ve Staré Břeclavi.

Raků je podle Smaženky méně i kvůli tomu, že už nemají tolik možností, kde se skrýt před nepřáteli. Rak si totiž několikrát v roce převléká svůj krunýř, který jej chrání. V tomto období se tak stávají snadnou kořistí pro ryby.

„Charakter vody jednoznačně svědčí pro to, aby se v Dyji raci vyskytovali. Sice ji momentálně nemonitorujeme, ale věřím, že tam raci jsou, protože tam mají ideální podmínky,“ myslí si Roman Zajíček z Agentury pro ochranu životního prostředí a krajiny.