Nové vycházkové trasy, program pro vinařskou turistiku, telefonní informační linku pro výletníky na kolech a další novinky chystají obce a sdružení ze Znojemska pro letošní Regiontour. Veletrh cestovního ruchu začíná desátého ledna. Na společném stánku Znojemského regionálního rozvoje budou zastoupeny prakticky všechny obce Znojemska a Krumlovska, možná naposledy pohromadě.

Zřejmě největší novinku chystá pro svůj vinařsko-turistický program firma Znovín Znojmo. „Do května otevřeme sedm tras v okolí Šatova, Hnanic a Havraníků, ale také přímo v Národním parku Podyjí. Dlouhé budou od sedmi do dvaceti kilometrů. Půjde o nové trasy, takzvané Znovín walking. Při chození po nich se používají trekové hůlky. Nyní chystáme jejich značení, mapy a propagační materiály. Vše bude připravené do začátku turistické sezony,“ slíbil ředitel firmy Pavel Vajčner.

Stánek Znojemska a dolnorakouského Retzerlandu bude vypadat podobně jako v minulých letech. „Nově nabídneme pro veřejnost ochutnávky vín a spolupracovat budeme i se znojemským pivovarem. Představíme také nový propagační materiál zaměřený na obce na Krumlovsku a Miroslavsku,“ informoval ředitel Znojemského regionálního rozvoje Samir Maloula.

Stánek bude otevírat znojemský starosta Petr Nezveda, i když znojemští radní uvažují o vystoupení z regionálního rozvoje. „Regiontour je největší akcí svého druhu v republice, proto na ní Znojmo nesmí chybět. Změny a způsob propagace v příštích letech závisí na tom, jak rozhodnou zastupitelé o návrhu rady na vystoupení,“ řekl starosta. Město nabídne na stánku své zavedené materiály. „Novou řadu bychom měli mít k dispozici na začátku sezony,“ dodal.

Jako akci, na níž nesmí chybět, vidí veletrh i další starostové. „Krumlov představíme první den odpoledne, naše materiály budou k dispozici samozřejmě celou dobu. Chceme přitáhnout pozornost k naší nové naučné stezce. Pochlubit se můžeme i Národní přírodní rezervací Rokytensko-krumlovské slepence i pravěkými doly v Krumlovském lese,“ vypočítal starosta města Jaroslav Mokrý.

Samostatný stánek chystá Cykloklub Kučera. „Projekt Cyklotours poprvé vyzkoušíme právě na Znojemsku. Bude to telefonní linka, na níž cykloturisté najdou informace o regionu, kulturních akcích a asistenční službu,“ řekl Čestmír Vala z cykloklubu.