Láska k psanému slovu provází autorku již od dětství. Psát začala od třinácti let a celé roky plnily texty pouze šuplík psacího stolu. „Začínala jsem básněmi a prvotinou byla anglická písnička, kterou jsem se snažila přeložit do češtiny. Bohužel už ji nemám, při stěhování jsme o ni přišla. Ale nedávné třicátiny se mi jevily jako výborný důvod k vydání knihy," přibližuje mladá spisovatelka s tím, že kniha nakonec vyšla v mnohem větším nákladu, než zamýšlela původně.

„Vydat knihu nebylo zase tak složité, přišla v řádech na tisíce korun. Ve Znojmě ji lidé mohou koupit v butiku Brusinky a jednám také s knihkupci," vysvětlila.

Kniha řeší vztahy mezi muži a ženami. Každodenní manželský život oba aktéry omrzí a uchýlí se k nevěře. „Žena je zanedbávaná manželem a semílá ji koloběh domácnosti. Jednoho dnes si řekne dost! Po mnoha peripetiích si pár k sobě najde znovu cestu," vypráví o ději knihy autorka.

Její dílo má také autobiografické prvky. „Inspirovala jsem se svým životem, ale velký prostor dostala také fantazie. Kde končí skutečnost, poznají určitě moji blízcí přátelé," prozrazuje.

Vydaná prvotina ji rozhodně nenechala usnout na vavřínech. Píše dál a rozpracovaných mám hned několik věcí. Ať je to básnická sbírka nebo historický román. Při dětech a studiu vysoké školy ale nemá času nazbyt. Matka dvou dětí a studentka farmacie píše po nocích, kdy dětí spí a všude je klid. Nicnedělání je pro ni zřejmě zcela neznámý pojem. „Kromě psaní dodělávám i věci do školy. Musím být ve stresu, čím víc tlaku a úkolů mám, tím mi jdou víc od ruky," popisuje.

Jedním dechem dodává, že ani jeden z rodičů či nikdo z příbuzných spisovatelské nadání nemá. „Rodiče jsou pyšní, ale vydání knihy nebereme jako výjimečnou událost. Podařilo se prostě úspěšně dotáhnout do konce dobrou věc," říká.

Kniha se dočkala křtu sedmadvacátého září. Kmotry se stali bývalý olympionik Květoslav Svoboda a divadelní herečka Dana Nemčoková. Ilustracemi v knize jsou fotky Petra Vokurka, který nafotil Janu spolu s manželem Radovanem.