Kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce nechali kuchyni restaurace Na náměstí zavřít minulou středu poté, co na zdech a na stropě objevili rozsáhlou plíseň. Provozovatel restaurace Marek Šeiner ihned začal pracovat na nápravě. „Po týdnu jsme měli další kontrolu, inspektor shledal, že je vše v pořádku tak, jak má být, že to odpovídá podmínkám a opět nám dovolili otevřít," popsal Šeiner.

Přestože kontroloři minulou středu zavřeli pouze kuchyni, Šeiner se rozhodl dočasně zavřít celou restauraci. A zavřeno nechává i po úklidu a povolení od inspektorů. „Máme velkou nemocnost, otevřeme od pondělka," vysvětlil provozovatel.

Jak dočasné uzavření ovlivní návštěvnost restaurace, zatím Šeiner neví. „Ale je fakt, že stálí zákazníci se už v průběhu týdne ptali, kdy otevřeme, protože jim to chybělo," dodal.

V případech, kdy kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce najdou v nějaké provozovně závažné nedostatky, nechají ji celou či pouze danou část uzavřít. Po odstranění nedostatků následuje opakovaná kontrola. „Abychom mohli uvolnit zákaz užívání, musí proběhnout kontrola, abychom se ubezpečili, že provozovatel splnil požadavky a že zjištěné nedostatky byly napraveny," uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Marek Bartík.

Budova, v níž sídlí hostěradická restaurace i sousední obecní úřad, je ze sedmdesátých let minulého století. Přímo v restauraci kvůli problémum s plísní už v minulosti nainstalovali nad každým spotřebičem odsávače, jejich výkon ale zřejmě není dostačující. „Do budoucna to budeme muset řešit jinak, nebude to ale nejlevnější investice," podotknul Šeiner.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Znojmo řeší, kam s úředníky. Uvažuje o koupi bývalé hasičské zbrojnice

Areál bývalé hasičské zbrojnice v Pražské ulici patří státu. Prázdný je od roku 2018, kdy se hasiči přestěhovali do nových prostor. | Video: Deník/Ilona Pergrová