VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace upozorňují na alergeny. Lidi to zatím nezajímá

Znojmo – Na obiloviny obsahující lepek, vejce, ryby, mléko, arašídy a dalších devět druhů potravin musí od poloviny prosince upozorňovat jídelny a restaurace také na Znojemsku. Většina z oslovených či navštívených podniků nařízení dodržuje, někteří majitelé restaurací ale také hosté se však nařízení podivují.

6.1.2015 2
SDÍLEJ:

Restaurace mají seznamy alergenů, které nově informují hosty o možném riziku alergické reakce z potravin.Foto: DENÍK/Dalibor Krutiš

O alergenech v pokrmech se pohodlně mohou informovat například hosté znojemské restaurace La Casa Navarra. „U nás dostane host jídelníček, na kterém je zřetelně napsáno, že zde máme seznam alergenů publikovaný v dané směrnici Evropské unie. Na vyžádání pak obsluha přinese k nahlédnutí seznam alergenů. U každého je číslo, které si host může porovnat s čísly u pokrmů, které najde v jídelním lístku," uvedl provozovatel restaurace Miloš Kremláček.

Zároveň však dodal, že se jedná o úřednické rozhodnutí bez valného významu. „Je to nesmysl. Člověk, který je alergický přece moc dobře ví, co nesní a vždy se pro jistotu zeptá obsluhy. Zatím se nikdo z našich hostů od platnosti směrnice o alergeny nezajímal," řekl Kremláček.

Jiný ze tří způsobů, jak o alergenech v pokrmech informovat, zvolili provozovatelé restaurace Na Věčnosti ve Znojmě. „Máme proškolené číšníky, kteří moc dobře ví, co v konkrétním pokrmu je, takže hosty na případné alergeny upozorní," sdělila provozní restaurace Alena Sofková.

Restaurace mají seznamy alergenů, které nově informují hosty o možném riziku alergické reakce z potravin.

„Jsme vegetariánská restaurace a chodí k nám často i lidé s různými onemocněními, kteří mají různé diety. Proto musí náš personál mnohdy velmi individuálně projednat s hostem i to, jak velké množství určitého koření, které ani není v seznamu alergenů, lze pro daného hosta použít. Podle mne je tedy nová směrnice jen omezování vlastní práce provozovny, nejsem z toho vůbec nadšená. My jsme se s našimi hosty vždy byli schopni dobře na konkrétním pokrmu domluvit. O tom přeci je práce číšníka," naznačila Sofková.

Ani někteří hosté restaurací nechápou příliš význam nového nařízení. „Jsem roky alergický na arašídy. Proto když si vybírám jídlo, vyhýbám se například číně, která arašídy často používá. Nebo se jednoduše s číšníkem domluvím a upozorním jej na svoji alergii," konstatoval Marek Rudiš.

Podrobný seznam pokrmů, které obsahují alergeny podle směrnice Evrospkého společenství mají také ve znojemské restauraci hotelu Lahofer. „Informace o alergenech obsažených v pokrmech poskytuje obsluha na požádání zákazníka. Zde máme denní menu a zde hosté najdou seznam alergenů, které v daných pokrmech mohou být. Zatím tento seznam od nás nikdo z hostů nechtěl. Myslím si, že je to přínosná služba pro naše zákazníky," vysvětlila číšnice restaurace Hana Čadová.

Například na Slovensku podobné opatření funguje již více jak sedm let. Strávníky o složkách potravin, které mohou vyvolat alergickou reakci, musí informovat vedle restaurací také v nemocnicích. Pokud na jídelním lístku slovenské restaurace upozornění chybí, může provozovatel dostat pokutu v přepočtu více než pět a půl milionů korun.

Pokuty budou hrozit i v České republice. Kontrolu bude kromě hygieniků provádět i Česká obchodní inspekce nebo veterinární správa. Hygienici však slibují, že zpočátku se zaměří především na pomoc provozovatelům, nikoliv na sankce.

Legislativě podléhá čtrnáct alergenů a výrobků, z nich připravených. Obiloviny, obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, arašídy, sójové boby (sója), mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena (sezam), oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, vlčí bob a měkkýši.

Autor: Dalibor Krutiš

6.1.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Znojemský starosta Vlastimil Gabrhel.
1

Znojemský starosta Gabrhel zruší svůj transparentní účet

Ilustrační foto.

Jsem váš ředitel, tvrdí zloději v e-mailech. Z firem vylákali přes 30 milionů

Podle obžaloby zfackoval batole. Později ho měl udeřit hrncem. Dostal podmínku

Znojemsko – Podle obžaloby nafackoval osmnáctiměsíčnímu batoleti, o několik týdnů později ho udeřil více než půlkilovým plastovým hrncem do hlavy. Šestadvacetiletý Mário Patkólo ze Znojemska si za pokus o těžké ublížení na zdraví dítěti své přítelkyně odnesl v úterý od brněnského krajského soudu pětiletou podmínku.

Případů otravy plynem přibývá, varují jihomoravští záchranáři

Břeclavsko – Na jižní Moravě stoupl počet lidí otrávených oxidem uhelnatým. V Břeclavi policie dál prověřuje smrt muže, jemuž doma plyn unikal. Už znají výsledky pitvy. Okolnosti úmrtí přesto sdělit nechtějí. „Případ nadále prověřujeme. Zjišťujeme, co se v domě stalo. Do uzavření to více komentovat nebudeme,“ vzkázal policejní mluvčí Petr Zámečník.

JazzFest má lístky v předprodeji. Vrcholem bude Peter Lipa s Milanem Lasicou

Znojmo – Znojemský JazzFest rozezní od 19. ledna kluby, divadlo a hotely ve městě. Organizátoři festivalu již nyní zahájili předprodej vstupenek. „Patronem festivalu je opět Peter Lipa, který si letos připravil dva koncerty. Na jednom z nich ho doprovodí Big Band Základní umělecké školy Znojmo s Karlem Fojtíkem,“ prozradil prezident festivalu Jiří Ludvík. Vrcholem festivalu bude projekt Podobnosť čisto náhodná, ve kterém se představí Peter Lipa a Milan Lasica. Se zbrusu novým turné přijíždí tato sehraná dvojice také do Znojma. Zazní zde skladby, které vznikly za pětatřicet let jejich společné tvorby.

Moravu potrápil silný vítr. Lámal stromy, odnášel střechy, přerušil elektřinu

Jižní Morava – Vítr, který v pondělí udeřil na jihu Moravy, odnášel střechy a vyvracel stromy. Lesníci a energetici v úterý dopoledne sčítali škody. Jihomoravští hasiči vyjeli od pondělního odpoledne k více než sto případům.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT