Mráz štípe do tváří a zkřehlé prsty jen stěží udrží kelímek se svařeným vínem. Před sklepy v Novém Šaldorfu je i přes mrazivé počasí živo. Skupinky nadšenců se totiž opět zapojily do tradiční recesistické akce a běhají s putnou plnou písku ze sklepa. „Pozor, už se blíží, za chvíli tady bude," volá moderátor Jan Vala, který společně s diváky dění ve sklepě sleduje na venkovní obrazovce.

A skutečně, za chvíli se ve dveřích objevuje zchvácený muž, který urychleně míří s plnou putnou na připravenou váhu. „Čtyřicet kilo," dozvídá se verdikt a odhodlaně mizí znovu v hlubinách sklepa. Tam již na něj čeká dvojice kamarádů, která se snaží ze stěn uvolnit a nakopat písek. Naložit a znovu ven ze sklepa. Časový limit je neúprosný a poslední připravenou várku již skupina Revmatiků, jak si soutěžící říkají, zvážit nestihne.

Výměna zástěr, nástrojů a přileb. Do boje s pískovcem nastupuje skupina žen, která si v odhodlání a odvoze nic nezadá se svými předchůdci. Jen písku nosí poněkud méně. „Už po první putně je jasné, že ženy, které soutěží za Revmatiky, překonají Vinné mušky. Ty soutěžily jako první a nakopaly pouhá tři kila,"povzbuzuje neúnavný Vala.

Postupně se trousí další skupinky, které přijdou na řadu později. Zatím členové družstev nasávají atmosféru a zjišťují, co je čeká. „Písek mám úplně všude," snaží se dostat jemná zrnka z oblečení i z pod něj jeden ze soutěžících.

Moc se mu to ale nedaří a kvůli chladnému počasí nakonec očisty zanechává. Všichni se dobře baví a chválí vinaře za dobrý nápad. „Byli jsme tady už loni a moc se nám to líbilo. Otevřené sklepy s dobrým vínem a případně muzikou mají všude. Tady navázali vtipně na dávnou historii a využili ji ve svůj prospěch. Akce lidi láká," říká Anna Benáčková.

Vinaři z Nového Šaldorfa hledali, jak návštěvníkům zpestřit Otevřené sklepy. Vzpomněli si na dávný účel sklepů. Na dvě stovky sklepů vznikly mimo jiné i díky touze obyvatel Vídně po krásných fasádách a štukách na svých domech. Stavitelé využívali pro své práce právě novošaldorfský písek, který dobývali často celé zdejší rodiny. Těžko získaný náklad končil ve Vídni. Proto také dostala akce název Kopání písku pro Vídeň.