Když jel řidič Petr Petrželka večer ze Znojma do Chvalovic, potkal se před obcí, kde ještě nejsou světla, s osobou na okraji silnice. Byla celá v tmavém oblečení a řidič ji viděl na poslední chvíli. Zareagoval rychle a dobře, ale silně se lekl. Vytušil, kdo to byl a jen velmi nahlas zaklel.

Na krajnici se mezi Chvalovicemi a takzvaným Vrboveckým dolíkem už roky pohybují prostitutky. „Chodí sem a tam na silnici, na které je denně až do noci velmi silný provoz. Když proti vám jede kamion, není kam uhnout. Pak hrozí i střet s těmito ženami. Divím se, že se až dosud nic nestalo. Kdybych ji srazil, ještě budu mít potíže já. To přesto, že neřídím pod vlivem alkoholu a dodržuji rychlost," zlobil se Petrželka.

Podobnou zkušenost mají stovky řidičů na této silnici. „Je to opravdu nebezpečné. Jezdíme každý den večer z Rakouska z práce a ty ženské tam stále jsou. Přitom už od minulého pondělí platí povinnost nosit na sobě reflexní prvky, když jsem člověk po silnici mimo obec. Ty holky to naprosto ignorují. Měla by si na to posvítit policie, než se něco stane," potvrdila slova Petrželky Martina Palátová.

Ženy chodí většinou po pravé straně ve směru ke Chvalovicím. Posedávají také na svodidlech u benzinové čerpací stanice anebo přímo nad Vrboveckým kopcem. Někdy jsou vidět i přímo ve Chvalovicích. A to i přesto, že obecní vyhláška práci lehkých žen v obci zakazuje. „Je to tak, bohužel. Ale je jich tu méně a méně. Vyhlášku zakazující provozování prostituce v ulicích Chvalovic sice máme, ale je to obtížně vymahatelné. Policie se tu dvakrát třikrát za noc objeví, ale příliš úspěchu to nemá. Proto se navíc snažíme těm holkám domlouvat a směřovat je mimo vesnici," řekl místostarosta Chvalovic Robert Vaněk.

Jak dodal, je rád, že zákonodárci alespoň posunuli dál bezpečnost chodců na silnici potmě mimo vesnice a města. „Vídávám je tam také. Je jen dobře, že budou muset nosit i ony reflexní prvky. Rozhodně to přispěje k bezpečnosti na silnici mezi naší vesnicí a Znojmem," doplnil Vaněk.

Policie tvrdí, že na základě pokynů ředitele dopravní policie Tomáše Lercha budou všem chodcům, kteří mimo obec jsou potmě po silnici bez povinných reflexních prvků, zpočátku jen domlouvat. „Provádíme kontrolu dodržování povinnosti používat reflexní prvky chodci na všech komunikacích mimo obce včetně silnice první třídy číslo 38 ve směru na Chvalovice a Hatě. Zpočátku budeme chodcům především celou věc vysvětlovat a apelovat na to, že se jedná především o jejich bezpečí i bezpečí ostatních účastníků provozu. Rozhodně nebudeme pořádat žádné hony na chodce," konstatovala mluvčí policistů na Znojemsku Lenka Drahokoupilová.

Obyvatelé Znojemska a především řidiči velmi citlivě vnímají střety aut s chodci. Od začátku roku jich bylo už jedenáct. Naposledy k takové nehodě vyjížděli záchranáři minulou středu. Na silnici první třídy srazilo auto důchodkyni o půl sedmé večer. Tedy za tmy. Podle policie žena neměla povinné reflexní prvky. Žena vyvázla jen s oděrky.

Fatální následky však měla lednová srážka auta s chodkyní ve Znojmě. Čtyřiaosmdesátiletá žena přecházela silnici na přechodu pro chodce na křižovatce Vídeňské ulici s Průmyslovou. „Sedmasedmdesá­tiletý muž za volantem Škody Fabia zřejmě nedal přednost paní, která právě přecházela po vyznačeném přechodu pro chodce," sdělila již dříve policejní mluvčí Drahokoupilová.

S těžkými zraněními přepravili záchranáři do brněnské nemocnice také muže, kterého srazilo auto v ulici Dukelských bojovníků. „V této události figurují dvě osobní auta, Škoda Superb a Volkswagen Golf. Ani jeden z řidičů není ze Znojemska. Z našeho regionu je padesátiletý chodec, který po střetu s oběma auty utrpěl těžké zranění," sdělila Drahokoupilová.

Chodec tam patrně přecházel silnici a jedno auto jej srazilo. Patrně muže odmrštilo na druhé auto, které právě projíždělo v protisměru.

Odborník na dopravu vidí za srážkami nepozornost lidí. Jak ze strany řidičů, tak ze strany chodců. „Řidiči se rozptylují telefonování, sledováním navigace, prostě nejsou plně soustředění na jízdu. Podobné je to u chodců. Baví se spolu, koukají na mobily a bez rozmyslu vstupují na silnici," shrnul učitel autoškoly Marek Neuschl.