Smlouva se týká městské dopravy a Znojmo zaplatí takzvanou prokazatelnou ztrátu kvůli vládnímu nařízení o zvýšení šoférských mezd. „Práce řidičů si vážíme, nelíbí se nám ale fakt, že kvůli nařízení vlády jsme nucení z měsíce na měsíc najít v našem už tak napnutém rozpočtu tři miliony korun na věc, kterou jsme nijak nemohli ovlivnit,“ poznamenal znojemský starosta Vlastimil Gabrhel.

Kvůli mzdám řidičů hrozila loni na Znojemsku stávka řidičů. „Nakonec jsme podepsali kolektivní smlouvu. Umožnil to zejména právě přístup města, které zaručilo, že podepíše s firmou dodatek o navýšení plateb s ohledem na vládní nařízení,“ řekl před časem zástupce odborářů Libor Weinstein.

Vývoj kauzy
Ve Znojmě usilovali loni odboráři o podpis kolektivní smlouvy, která do té doby v podniku chyběla. Jednání se vlekla od poloviny roku až do listopadu. Zástupci dopravní společnosti a odborářů nejdéle vyjednávali právě o mzdách. Odboráři už počátkem listopadu připravovali zahájení stávky, nakonec ale díky příslibu města na zvýšení příspěvku dopravci kolektivní smlouvu podepsali.

Čtěte také: Platy řidičů autobusů: 11 dopravců kývlo na nabídku kraje, čtyři se nevyjádřili