1. ledna: Ve znojemské porodnici přišlo první den roku na svět jediné dítě. Tereza Straková se narodila devět minut po páté hodině odpoledne, vážila 3830 gramů a měřila 52 centimetrů.

1. ledna: Nový rok přinesl lidem v některých městech na Znojemsku zdražení poplatku za odpad. Poplatek za odpad letos podražil v Moravském Krumlově, Dobšicích i Blížkovicích. O dvacet korun více zaplatí za svoz odpadu i lidé v Únanově, kde byla dosud jedna z nejnižších sazeb.

3. ledna: Přes tisíc dobrovolníků se zapojilo na Znojemsku do dalšího ročníku Tříkrálové sbírky. Dali dohromady kolem tří set skupinek, které sbíraly příspěvky ve většině obcí na Znojemsku. Koledníci z Vranovska poprvé vyrazili podpořit sbírku do severočeského Duchcova.

10. ledna: Znojemsko zaznamenalo zatím největší přívaly sněhu během zimy. Situaci komplikoval namrzající déšť. Sněhová plotna spadla ze střechy soudu a rozbila okna zaparkovaného auta. Sníh ovlivnil především hromadnou dopravu, spoje nabíraly až půlhodinová zpoždění.

12. ledna: Oprava kanalizace uzavřela ulici Jana Palacha ve Znojmě. Na rekonstrukci ulice a zejména Komenského náměstí pracovali dělníci až do podzimu.

13. ledna: Krajský soud v Brně řešil přepadení taxikáře v Havraníkách z července loňského roku. Z těžkého ublížení na zdraví se zodpovídali Jarmila Gruszewská a Bernard Metzker. Soud je shledal vinnými a poslal je do vězení. Rakušana na sedm a půl roku a Gruszewskou na osm let.

14. ledna: Policisté a státní zastupitelství se po šesti letech vrátili k vyšetřování série přepadení pošťaček. K činům, za které byli pravomocně odsouzeni dva mladíci ze Znojma, se nově přiznal Antonín Škrdla, když ho policisté vyslýchali kvůli jinému případu na Zlínsku. Na pravděpodobný justiční omyl jako první upozornil Znojemský deník Rovnost. Od září Šrdlův případ projednává znojemský soud, rozsudek do konce roku nepadl.

15. ledna: Poprvé v historii zimních sportů se na Znojemsku dočkali milovníci lyžování strojově upravené běžecké stopy na okraji Národního parku Podyjí. Okruhy běžkaři našli po obou stranách silnice mezi Hradištěm a Mašovicemi a dále v okolí Mašovic i Lukova.

16. ledna: Na Znojemsku vzniklo prvních pět buněk Strany práv občanů Zemamovci. V jejich čele se objevil například starosta Vranovské Vsi Jiří Peřinka nebo tehdejší znojemský místostarosta Marian Keremidský, posléze krajský lídr pro volby do Sněmovny. V parlamentních ani komunálních volbách ale strana neuspěla.

17. ledna: Devět památek nominovali zástupci obcí a měst na Znojemsku do tradiční krajské soutěže o nejlépe opravenou pamětihodnost v uplynulém roce. Do soutěže byly navržené třeba opravené kostely z Havraníků, Bohutic, či Hostimi. V kategorii hodnotící restaurovaná díla výtvarného umění se objevil unikátní soubor soch bohutické křížové cesty.

18. ledna: Znojemští policisté a kriminalisté sestavili speciální tým pro nové vyšetřování série přepadení pošťaček před šesti lety, za které už vykonali trest jiní dva mladíci. Tým prověřoval doznání Antonína Škrdly. Postup policie kritizovali obhájci původních odsouzených. Nelíbilo se jim, že případ vyšetřuje stejná policejní složka, která před lety poslala k soudu jejich klienty.

19. ledna: Na devadesát milionů kubíků odhadovali hydrometeorologové zásobu vody ve sněhu nad vranovskou přehradou. Vodohospodáři proto zahájili postupné snižování hladiny v přehradě. Vodu odpouštěli kvůli blížící se oblevě ještě několikrát.

20. ledna: Hasiči zveřejnili statistiku za uplynulý rok. Vyplynulo z ní, že znojemští, krumlovští a hrušovanští hasiči měli nejvíce výjezdů za posledních pět let.

20. ledna: Na letošním rekordním Salonu vín České republiky se vinaři ze Znojemska příliš neprosadili. Z pěti set dvaceti přihlášených vzorků od šestadevadesáti vinařů z celé země bude zlatá etiketa s emblémem letošního Salonu vín zdobit na Znojemsku jen sedm vín. Tři zlaté etikety mohl na svá vína nalepit Znovín Znojmo.

21. ledna: Ve věku nedožitých osmdesáti let ve Znojmě náhle zemřel polistopadový publicista Josef Moravec. Známý regionální politik, sportovec, dlouhodobý fotbalový funkcionář i rybář byl externím spolupracovníkem a dopisovatelem Znojemského deníku Rovnost.

22. ledna: Zájemci o učební obory pekař, řezník a další získali šanci na stipendium ve výši až pět tisíc korun za rok. O podpoře vybraných učebních oborů rozhodli jihomoravští krajští radní. Na Znojemsku mohli podporu získat učni příslušných oborů na dvou znojemských učilištích.

23. ledna: Budoucí prvňáci šli k zápisu do znojemských základních škol. Do prvních tříd jich v září zamířilo čtyři sta pětadvacet. Dětí mírně ubylo, ale bezprostřední vliv na budoucnost škol to nemělo. Pokračují i malotřídky v Konicích a Mramoticích. Znojemské školy otevřely sedmnáct prvních tříd, o jednu méně než loni.

24. ledna: Ve Znojmě skončil třetí ročník jazzového festivalu. Poprvé měl patrona, slavného slovenského jazzmana Petera Lipu. Jedenáct koncertů s padesáti účinkujícími vidělo na deseti místech dva tisíce tři sta návštěvníků, kteří při degustacích vypili dvě stě čtyři lahve vína od osmi výrobců.

30. ledna: V tělocvičně školy JUDr. Josefa Mareše se poprvé sešli zájemci o výuku tradičního šermu. Kurs šermu jako západního bojového umění inicioval ředitel školy Miloslav Hubatka s šermířským mistrem Milanem Larsem Štěpánem. Adepti umění meče se měli scházet každý týden k pravidelným lekcím. Zhruba do roka by mohli nejvytrvalejší z nich dospět k prvním praktickým zkouškám.