Fasádu Louckého kláštera za deset milionů korun, opravené chodníky za třicet milionů, dokončení oprav přímětického sídliště za jednatřicet milionů či nová sedadla ve znojemském kině za půl milionu korun. Také tyto akce mají v plánu na příští rok nejen úředníci znojemské radnice. Fotbalisté budou mít netrpělivě očekávané modernizované hřiště.

Především však skončí rozsáhlé opravy vodovodu za téměř půl miliardy korun. „V roce 2014 dokončíme opravy kanalizace v Blížkovicích a v Plavči, rekonstrukci ČOV Prosiměřice a akci Zajištění kvality pitné vody pro Znojmo," informoval tajemník svazku VaK Znojemsko Luděk Müller.

Zastupitelé Znojma nedávno schválili rozpočet na příští rok. Radnice bude pracovat s téměř miliardou korun. Městskou kasu obohatí také příjmy z prodeje městských bytů.

„Díky schválenému rozpočtu je již nyní zřejmé, kolik peněz půjde na jaké investice a jak velká bude která kapitola. Navýšení příjmů z prodeje bytů použijeme například na splátky dluhů ve výši čtyřiapadesát milionů korun a pomohou také s provedením celkem sto třiceti investic. Pětatřicet milionů půjde například do obnovy chodníků, pokračovat bude obnova parku," uvedl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel. Rozpočet podle něj nebude schodkový.

Pokračovat budou v příštím roce práce na půlmiliardové opravě vodovodu ve Znojmě. Podle informací, které vodárenský svazek nabídl při zahájení stavby, by mělo být hotovo v roce 2015.

Nový kabát začne postupně dostávat Loucký klášter ve Znojmě. „Předpokládané náklady na první část oprav byly vyčísleny na necelé dva miliony korun. Počítá se, že se stejným způsobem budou renovovat i další části jižní a západní fasády," informovala Anna Maixnerová z tiskového odboru znojemského městského úřadu. Práce se mají rozložit do několika etap, přičemž celková částka se podle odhadu města vyšplhá na zhruba deset milionů korun.

Především fotbalisté klubu 1. SC Znojmo a jejich fanoušci se těší na modernizované hřiště, které má po nezbytných úpravách splňovat požadavky první ligy. Hotová je vyhřívaná hrací plocha i výběrová řízení na ostatní části modernizace stadionu.

„Podepsané nebo před podpisem jsou i příslušné smlouvy, ať už jde o nové osvětlení, nebo tribuny," sdělil technický manažer znojemského fotbalového klubu Karel Hodák. Na rozšíření tribuny a zejména modernizaci zázemí má firma začít pracovat počátkem ledna.

Modernizací projde v příštím roce také znojemské kino Svět. Získá novou fasádu, pohodlné sedačky, malý sál dostane digitální techniku.

Moravskokrumlovští dostanou v roce 2014 nové chodníky, tobogán na koupališti i průtah Polánkou. Investice v příštím roce spolykají asi třicet milionů korun. „Jsou to akce, se kterými počítá náš rozpočet. Například na dobudování tobogánu na našem koupališti je vyčleněna částka čtyři miliony korun," nastínil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Obyvatelé nedaleké Miroslavi se mohou těšit například na nové okolí hasičské zbrojnice. Opravovat se začne i tamní zámek. První část obnovy zámku se bude týkat jihovýchodního křídla.

Opravy na Znojemsku 2014

V roce 2014 skončí opravy:

1. Znojmo, vodovod
2. Znojmo, sídliště Přímětice
3. Znojmo, fotbalový stadion
4. Moravský Krumlov-Polánka, průtah obcí
5. Znojmo, část parku

V roce 2014 se začne opravovat:

1. Znojmo, kino Svět
2. Znojmo, chodníky
3. Znojmo, Loucký klášter
4. Moravský Krumlov, chodníky
5. Moravský Krumlov, tobogán
6. Miroslav, zámek
7. Miroslav, prostor před hasičskou zbrojnicí