Nejvyšší částku patrně dostane Oblastní charita Znojmo. Má se jednat o více než tři miliony korun. „Je to v porovnání s loňským rokem téměř dvojnásobek. Náš požadavek byl na téměř čtyři miliony korun a vychází z novely zákona, kdy je řečeno, že město má přispívat dvaceti procenty z našeho celkového rozpočtu," uvedl ředitel znojemské charity Evžen Adámek.

Jak dodal, charita musí nově ještě více jednat s obcemi, aby potřebné peníze získala. „Pokud by nám totiž obce neposkytly potřebnou výši dotací, nedal by nám už pak kraj nic. Je to tedy pro nás složitější," naznačil ředitel Adámek.

Nově žádala charita ale také spolek Konipaska o peníze na domácí hospicovou péči. O dotaci ve výši téměř tři sta tisíc korun žádali právě představitelé Konipasky. Podle návrhu komise však mají dostat jen třicet tisíc korun.

Zaskočený navrhovanou částkou je předseda spolku Dominik Hes. „To není dobrá zpráva. Je to mnohem méně, než o kolik jsme žádali. Asi je to také o tom, že celá domácí hospicová péče je v rozpočtu Znojma novinkou," neskrýval zklamání Hes.

Podle Hese se Konipaska nyní bude ještě více muset snažit zajistit peníze na péči pro lékaře. „Na hospicové péči se chceme spolupodílet s charitou. Ona má zajistit zdravotní sestry a my lékaře. Budeme muset hledat peníze jinde," dodal Hes.

O třetinu méně, než o kolik žádalo, dostane Dětské centrum Znojmo. „Žádali jsme o milion a půl. V posledních letech dostáváme od města stále stejnou částku. Jde především o peníze pro naše zařízení v Marákově. Máme tam denní stacionář s pětačtyřiceti dětmi. Je to stoprocentní účast a evidujeme stále velký zájem o umístění dalších dětí v tamní speciální mateřské škole. Kdyby to město mělo provozovat samo, za milion to nepořídí," konstatoval ředitel centra Milan Špaček.

V návrhu pro zastupitele je například sto tisíc korun pro dobrovolnické centrum ADRA nebo dvacet tisíc pro sdružení Gaudia proti rakovině.