Už celý rok nevkročila do sálů moravskokrumlovského zámku noha turisty. Proč také. Zámek je prázdný, majestátní plátna Muchovy Slovanské Epopeje jsou v hlavním městě. Nemuselo by tomu tak být napořád. O návrat obřích obrazů stále usiluje vedení druhého největšího města na Znojemsku.

„Za ten rok jsme rozhodně nespali. Pro návrat pláten Alfonse Muchy do Moravského Krumlova jsme se snažili udělat maximum," prohlásil starosta města Tomáš Třetina.

První muž Krumlova nyní plánuje schůzku s novou ředitelkou Galerie hlavního města Prahy.

„Paní ředitelka je ve funkci pár dní a já dělám vše pro to, abych se s ní sešel a o Epopeji jednal," nastínil starosta. Dodal, že Krumlov postupuje podle scénáře, který již dávno prezentovali. „To znamená, že už máme vybranou firmu a budeme podepisovat smlouvu pro to, aby začaly opravy zámku. Jsme také v úzkém kontaktu s Muchovou rodinou," řekl.

Redakci se novou šéfku Galerie Magdalenu Juříkovou přes opakované pokusy zatím nepodařilo zkontaktovat. O svém vztahu k Epopeji však již dříve hovořila na serveru iHNED.cz. Naznačila, že plátna jsou pro ni spíše pozoruhodností než zásadním dílem.

„Je otázkou, jestli rozhodnutí exponovat Epopej ve Veletržním paláci přináší Galerii hlavního města Prahy zásadní prospěch z marketingového hlediska. Co si ale počít s nedávno otevřenou expozicí, která stála desítky milionů? Bude tam teď chvíli muset vydržet. Co dál, to je věc odborné diskuse," podotkla Juříková.

Kurátorka, publicistka a kritička Juříková donedávna působila jako kurátorka sbírky soukromé pražské galerie Zlatá husa, za níž stojí bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný. Dříve pracovala také jako kurátorka sbírky moderního sochařství v Národní galerii.

Vedení Moravského Krumlova, ale také jeho obyvatelé i další příznivci Muchových pláten již od okamžiku odvozu prvních pláten z Krumlova aktivně projevovali svoji snahu za ponechání díla v Krumlově. Mají za sebou jednání s galeristy i politiky, mítinky, kulturní akce i pochod do Prahy, po kterém Krumlovským zůstala pachuť na patře.

Přesně v době, kdy demonstrovali před magistrátem, odváželi galeristé poslední plátna do hlavního města.

„Pochod byl zřejmě mediálně nejvýraznější akcí na podporu zachování pláten v Krumlově. Vzbudil opravdu velkou pozornost. Myslím si však, že nelze vytrhávat z řady akcí jednu. Osobně si například vážím velké aktivity a podpory studentů," zhodnotil Třetina.

Starosta věří, že se plátna do Krumlova opět vrátí. „Od začátku tvrdím, že děláme vše pro to, aby se plátna vrátila domů. Snažíme se splnit všechny podmínky pro návrat obrazů. S pokorou pojedu na magistrát i za ředitelkou Galerie a budu o tom všem hovořit," dodal Třetina.