V kraji počet držitelů průkazu stoupá mírně. Loni je získalo téměř tisíc lidí v kraji. „Je to o třetinu víc než v roce 2014," porovnal náměstek krajského policejního ředitele Miloslav Machát.

Většina z žadatelů podle něj svůj průkaz pouze obnovila, nových přibyly dvě stovky. Celkem v kraji policisté evidují dvaatřicet tisíc zbrojních průkazů.

Psycholog Jiří Brančík připustil, že zvýšený zájem může souviset s migrací. „Lidé možná mají strach," řekl.

KOMPLETNÍ TÉMA SI PŘEČTĚTE V DNEŠNÍM TIŠTĚNÉM DENÍKU ROVNOST

Lidem ovšem vadí, že novela zákona o zbraních po dvou letech opět zkracuje dobu platnosti dokladu. „Je to zbytečná starost. Při každé výměně průkazu musím všechny zbraně donést ke kontrole na policii," myslí si muž, který vlastní devět zbraní a nepřál si kvůli sousedům zveřejnit jméno.

Právě zkrácení platnosti urychlilo rozhodnutí Brňana Vlčka. „Když si průkaz vyřídím do konce roku, bude platit déle. Zbraň si ale domů koupit neplánuji. Budu si je půjčovat od známého," řekl.

Průkaz chce pro skupinu B, tedy na sportovní střelbu. V Brně může složit zkoušky na třech střelnicích. Stát ho to bude necelé dva tisíce.

K získání dokladu lidé potřebují potvrzení od lékaře a také musí složit náročnou zkoušku, která obsahuje bezmála pět set právnických otázek. Součástí je i zdravověda.

Uchazeče o průkaz navíc policie prověřuje v místě bydliště, aby zjistila, zda není nebezpečný svým chováním.

Majitel zbrojního průkazu: Zbraně musím dobře hlídat

Brno - Začalo to zájmem o vojenskou techniku. Po osmi letech už má Petr Fribert střelných zbraní několik. „Právě kvůli svému zájmu jsem se rozhodl je sbírat," popisuje muž důvod, proč si pořídil zbrojní průkaz.

Co jste musel pro získání průkazu udělat?

Podal jsem žádost na policii. Pak jsem složil zkoušky ze znalosti zákona o zbraních a střelivu a také praktické zkoušky.

Jaké praktické dovednosti jste prokazoval?

Ukázal jsem, že dovedu se zbraní bezpečně zacházet a že si dokážu poradit s drobnými problémy, jako jsou zaseknutý náboj nebo opožděný zápal. Také jsem musel složit zkoušky ze střelby, které se liší podle kategorie zbrojního průkazu.

Jak dlouho je platné vaše povolení na zbraně?

Deset let, potom je nutné znova doložit zdravotní způsobilost a spolehlivost.

Co je znak spolehlivosti u držitelů zbraně?

Že nemají problémy s alkoholem nebo drogami. Kdybych například řídil auto pod vlivem alkoholu, tak o zbrojní průkaz přijdu.

Jak je potřeba zbraně zabezpečit?

Zákon přikazuje zabránit jejich zneužití. Do dvou kusů je to čistě na mně. Do deseti kusů musím mít trezorovou skříň s bezpečnostním zámkem. Do dvaceti kusů už je potřeba plnohodnotný certifikovaný trezor. Kdo má přes dvacet zbraní, musí si zařídit trezorovou místnost s bezpečnostními dveřmi, zamřížovanými okny a elektronickým zabezpečením.

Jak reagovala vaše rodina, když jste se rozhodl si průkaz pořídit?

Mojí matce se to příliš nelíbilo, ale její otec byl myslivec, u zbraní žila a byla zvyklá. Otci to bylo jedno, někdy si se mnou i zajde zastřílet.