Čtyři provizoria a jeden rozpočet mají na stole radnice měst na Znojemsku. Ve Znojmě v úterý zastupitelé projednají už návrh úplného rozpočtu města na příští rok. Ostatní města v regionu definitivní rozpisy příjmů a výdajů sestaví až v lednu a únoru. V Jevišovicích a Hrušovanech již zastupitelé schválili

„Provizoria se nám osvědčila, nemáme z nich hrůzu, ba naopak. Definitivní rozpočet připravíme a projednáme v lednu a únoru ukončeným finančním rokem, na základě přesných a jasných čísel. Nemusíme proto pracovat s odhady," obhajoval zavedený postup krumlovské radnice starosta Tomáš Třetina.

Návrh provizoria, při kterém město pracuje každý měsíc s jednou dvanáctinou rozpočtu předchozího roku, projednali zastupitelé města na svém pondělním zasedání. „Zastupitele jsme také informovali o investicích již zařazených do návrhu rozpočtu na příští rok. Je to například průtah Polánkou, druhá etapa kanalizace či čtyři miliony na tobogán na letním koupališti. Celkem jde o akce za zhruba osmnáct milionů korun," dodal starosta s tím, že v dalších jednáních o rozpočtu představitelé města rozhodnou o další dvacítce akcí, které zatím v rozpočtu pevné místo nemají.

Podobně mají přípravu hospodaření na příští rok zařízenou v Miroslavi. A shodou okolností i tam zastupitelé projednávali pravidla provizoria v pondělí. „Některé daňové výnosy přijdou na účet města až v lednu. A my tentokrát potřebujeme velmi přesný finanční přehled, abychom rozhodli jak velký úvěr a s jakými parametry budeme chystat," argumentoval starosta Augustin Forman. Jak dodal město chystá na příští rok dvě hlavní investice. Upraví prostranství před požární zbrojnicí, a především se díky dotaci z evropských fondů pustí do první etapy oprav zámku, která vyjde na víc než dvacet milionů korun.

V Jevišovicích zastupitelé již rozpočtové provizorium schválili v listopadu. „Počkáme na konečná čísla příjmů, na výhledy ministerstva financí. Od těch, jako každý rok, odečteme deset procent, a podle toho po polovině ledna sestavíme rozpočet," sdělil starosta Jevišovic Pavel Málek. I v Jevišovicích budou konečnou podobu hospodaření určovat dvě velké investice. „Získali jsme po dlouhých přípravách evropskou dotaci na opravu předzdámčí jevišovského zámku. Jen stavební část vyjde zhruba na osmadvacet milionů korun bez daně. Dokončovat budeme také asi čtyřicet procent kanalizace v městečku," dodal starosta.

Ve Znojmě dostanou v úterý zastupitelé na stůl již definitivní návrh rozpočtu na příští rok. Město bude hospodařit s téměř miliardou korun. Příjmové stránce rozpočtu výrazně pomohou finance z prodeje městských bytů, téměř všechny výdajové kapitoly rozpočtu posílí. Samotný rozpočet má být o osmdesát milionů vyšší než ten letošní. „Počítáme s navýšením příjmů z prodeje bytů ze sto osmdesáti milionů na dvě stě padesát milionů korun. Finance použijeme jednak k úhradě starých dluhů, ale také k uskutečnění sto třiceti investičních akcí. Jediná výdajová položka, kterou nezvýšíme, jsou platy zaměstnanců," řekl k rozpočtu starosta Vlastimil Gabrhel.