Dvojice žen se otočí od stánku směrem k pódiu. „Pojď se na ně mrknout, docela pěkně zpívají,“ láká kamarádka ženu s červeným burčákem k pódiu, kde vystupuje pětice nadaných zpěváků školního věku.

Mezi stánky a pódiem jsou stoly plné nápojů. Sedí kolem nich stovky lidí a vesele si povídají. Mezi hosty je i starosta města Tomáš Třetina a místostarosta Zdeněk Juránek s přáteli. Na první pohled neřeší problémy města a vychutnávají si burčák jako ostatní lidé.

Ilustrační foto
Nehoda při sklizni: traktor přejel muže. Má mnohočetná vážná poranění

Hosty Burčákobraní je i spousta mladých rodičů s dětmi. Ty hned za vstupní bránou zaujme kůň a také bělostná lama. „Hele Matýsku, pojď si ji pohladit. Můžeme?" ptá se mladá maminka s chlapcem v náručí chovatele lamy. Ten s úsměvem kývne a drží lamu zkrátka na uzdě.

Lidé se baví u vína i burčáku, zdáli zpívá mladý kvintet. „Po malé přestávce pokračuje kulturní program. Rozhodně neodcházejte,“ hlásí moderátor akce Karel Konvalina do mikrofonu.

Na nádvoří zámku přichází stále další lidé. Ti s menšími dětmi naopak míří domů. „Bylo to pěkný. Chodíme sem každý rok. Zábava výborná, kvalita burčáku taky, jen musíme kvůli dcerce trochu dříve domů. Tady na zámku bývá spousta kulturních akcí,“ říká Jaroslav Hladík a tlačí kočárek k domovu.

Jevišovická knihovna letos opět soutěží o titul Knihovna jinak. S projektem Putování do pravěku.
Jevišovice: knihovna soutěží o titul Knihovna jinak. Díky pravěku

Manželka nese láhev s burčákem a rodina míří od zámku do kopce. Ti, kteří zůstávají na nádvoří, ještě dlouho ochutnávají a skvěle se baví. Čeká je další program.