Zástupci Národního vinařského centra ve středu odtajnili výsledky Salonu vín, nejvyšší a největší soutěže vín v České republice. Milovníci vína se tak mohou těšit na vítězná vína v jednotlivých kategoriích.

„Vyhlášení Salonu vín je vždy pro všechny vinaře a příznivce moravských a českých vín veliký svátek. Otevírá se opět unikátní příležitost potkávat a seznamovat se s absolutní špičkou našich vín, kterou ještě umocňuje noblesní prostředí valtického zámku," komentoval ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Výrazně letos uspěli vinaři ze Znojemska. Mezi nejlepší stovku vín České republiky se zařadily hned čtyři vína z Vinařství Lahofer. Pro firmu je to zatím nejlepší výsledek od jejího založení.

„Mimořádně nás to potěšilo a to i z toho důvodu, že polovina vín, která uspěla, je deklarovaná jako vína suchá. Naše vinařství přitom bylo dlouho spojováno se špičkovými víny především v kategoriích sladších vín. Svou „formu" potvrdil především Ryzlink rýnský, pozdní sběr z roku 2011, který před pár měsíci vyhrál soutěž král vín České republiky a stal se tak jejím šampionem," uvedl obchodní a marketingový ředitel Lohoferu Daniel Smola.

Druhým úspěšným vzorkem Lahoferu byl opět Ryzlink rýnský, tentokrát však zařazený do apelačního systému VOC Znojmo. Kromě ryzlinků se návštěvníci Národního vinařského centra mohou v kolekci stovky nejlepších vín seznámit ve Valticích i se dvěma vzorky Rulandského šedého z produkce Vinařství Lahofer.

Úspěch v Salonu vín si pochvaluje sklepmistr Lahoferu Jiří Lancman.

„Vzhledem k tomu, že z naší produkce uspělo víno suché, polosuché i sladké, je myslím zřejmé, že umíme špičkově vyrobit celou tuto škálu," shrnul Lancman.

Ještě větší úspěch zaznamenal Znovín Znojmo. V Salonu vín má pro letošek hned šest svých vzorků. Navíc jeho Muškát moravský 2010, výběr z bobulí, zvítězil v kategorii sladkých vín. „Jsme s výsledkem velmi spokojeni, ten počet našich vín je opravdu velký. Navíc vína, která uspěla, jsou zajímavě rozložena mezi jednotlivé odrůdy, a to včetně červeného," nastínil ředitel Znovínu Pavel Vajčner.

Kromě Znovínu a Lahoferu má v letošním Salonu vín své vzorky i Vinařství Hanzel z Miroslavi či Modrý sklep Agrodružstvo Nový Šaldorf.

V úvodních kolech prestižní národní soutěže hodnotících vína bylo z 1526 vzorků vybráno 761 nejlepších vín, která postoupila do prvního celostátního kola soutěže. Nejlepších dvě stě se následně probojovalo do druhého kola, z kterého vzešlo sto nejlepších vín oceněných titulem Salon vín České republiky od 49 vinařů a vinařských firem.

Absolutním Šampionem a zároveň vítězem kategorie bílých suchých a polosuchých vín se pro letošek stal Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběr ze Zámeckého vinařství Bzenec. Mezi červenými zvítězil Merlot 2012, výběr z hroznů, od vinaře Františka Zapletala.