Nový občanský průkaz, kopie rodného listu, přihlášení auta. Správní poplatky za vyřízení těchto dokumentů platí lidé v regionu na úřadě hotově u pokladny. Nebo také bezhotovostně kartou. V Boskovicích a ve Znojmě mají nově k dispozici speciální samoobslužné pokladny.

V Boskovicích v ní mohou lidé platit bezhotovostně kartou. „Do automatu mohou lidé dát i bankovky nebo mince. Samoobslužná pokladna zajistí zrychlení a komfort odbavení. Lidé mají možnost zaplatit například i mimo otevírací dobu stávající pokladny,“ popsal novinku mluvčí boskovické radnice Jaroslav Parma.

Nová samoobslužná pokladna je na boskovickém úřadě teprve několik dní a stála 640 tisíc korun. Většinu nákladů pokryly dotace. Ve Znojmě ji už využívají od května. Dosud tam zaznamenali přes šestnáct set transakcí kartou a téměř šest tisíc plateb v hotovosti. Běžná pokladna zůstává dál v provozu i s obsluhou. Na přepážce tam příchozí dostanou příchozí lístek s kódem poplatku. Ten pak přiloží k čtečce na pokladně a zvolí způsob platby.

Deset bust významných blanenských osobností zkrášlilo prostranství před základní uměleckou školou
Princova manželka přišla o hlavu. Polystyrenové busty osobností poškodil vandal

Raději než automaty má kontakt s úředníky znojemský podnikatel Petr Fila. „O možnosti platit prostřednictvím automatu vím, ale zatím jsem jej nevyužil. Je velká škoda, že lidi nahrazují automaty. Trochu mi to připomíná film Vratné lahve,“ poznamenal muž.

V Blansku o automatu na úhradu poplatků neuvažují. Podle vedoucí finančního odboru Aleny Skoupé tam už lidé mohou dlouhá léta používat platební karty.

Platby na úřadech
- V Boskovicích kromě běžné pokladny funguje i nová bezobslužná pokladna.
- Ve Znojmě zaznamenali na tamním platebním automatu na městském úřadě přes šestnáct set transakcí kartou a téměř šest tisíc plateb v hotovosti. Funguje od května.
- Ve větších městech je platba na úřadech kartou běžná.

Na většině odborů vyškovského městského úřadu lidé neplatí. Výjimkou je odbor dopravy, kde je ovšem možné přijít pouze s hotovostí. Za vyřízením ostatních poplatků míří lidé na pokladnu. „Na té se dá platit bezhotovostně bez problému,“ uvedl vedoucí kanceláře starosty a tajemníka Stanislav Kolařík.

Kartou pak lidé můžou platit i v kanceláři turistického informačního centra. A to konkrétně za vstupenky na vybrané akce Městského kulturního střediska Vyškov.

V Hustopečích mají na úřadě dvě pokladny. „Na obou se dá platit kartou. Zároveň také máme platební terminál, na kterém se buď dokončuje, nebo už dokonce je možnost platit kartou. Bezhotovostní placení je u nás velmi populární,“ uvedl tajemník úřadu Pavel Michalica.

Kulatina z Japonských topolů.
Japonské topoly ve viniční trati? Soud nechceme, shodli se. Pomůže mediátor