Na státních hranicích padly úderem včerejší půlnoci veškeré zábrany, které omezovaly jejich průjezd. Česká republika tím vstoupila do Schengenského prostoru.

Hranice však úplně nezmizely. Přestěhovaly se na brněnské letiště v Tuřanech. To je totiž nyní jediné místo na jihu Moravy, které dělí Česko se zbytkem světa. „Letiště je maximálně zabezpečené a na vstup do schengenského prostoru připravené.

Odbavování cestujících se zatím změna nijak zvlášť nedotkne. Dělení letů na Schengenské a neschengenské bude pro Česko platit až od konce března,“ řekl vedoucí Inspektorátu cizinecké policie Martin Karabela.

Policisté na sebe od dnešního dne berou velké břímě odpovědnosti. „Když do Brna přiletí letadlo například z Moskvy a vystoupí z něj turisté z Ruska, nepouštíme je jenom do České republiky. Otevíráme jim cestu do celé Evropy,“ upozornil zástupce šéfa cizinecké policie Jiří Ševčík.

Virtuální hranice


Státní hranice na brněnském letišti je pouze virtuální. Ve skutečnosti jsou to například prostory oddělené skleněnými stěnami a sítěmi. Tam budou končit všichni, kteří přiletí ze zemí, které nejsou součástí schengenského prostoru. Pomyslná hranice je také mezi „štrúdlem“ cestujících, kteří přiletí například z Barcelony nebo z Moskvy. Jejich proud se musí oddělit, aby se lidé v Schengenu nepomíchali.

Hranice schengenského prostoru lze překračovat kdykoli a na jakémkoli místě a není přitom zapotřebí předkládat doklad totožnosti. „Je ale nutné respektovat případná omezení v chráněných krajinných oblastech nebo ta, která jsou daná dopravním značením. Při cestování je nezbytné mít s sebou občanský průkaz nebo cestovní pas pro případnou vnitrostátní kontrolu,“ přiblížil novinku mluvčí cizinecké policie Roman Pittner.

Češi, Moravané a Slezané volné cestování po Evropě vítají. V rozpacích jsou ale některé obce v rakouském pohraničí. Lidé se tam bojí zvýšení kriminality. Na rozdíl od obyvatel v Německu se nezačali ozbrojovat a nakupovat nákladné zabezpečovací systémy do svých domovů.

Jak „U Sabotů“


Trochu trpkou příchuť může mít uvolnění hranic se Slovenskem pro současné i bývalé obyvatele osady U Sabotů. Ti před deseti lety plnili stránky všech českých i slovenských deníků, když se jejich osada stala předmětem česko-slovenské úpravy hranic.

Obyvatelé České republiky se měli stát Slováky. A ne všichni s tím souhlasili. Nakonec osada spadající pod Javorník přešla pod slovenské Vrbovce. Dnes už oficiálně ani žádná osada U Sabotů neexistuje. „Přejmenovali jsme ji na městskou část Šance,“ informoval tamní starosta Samuel Redecha.

Některé české rodiny z osady odešly a našly nový domov v Javorníku nebo ve Velké nad Veličkou. „Dnes už je to téma, o kterém se tamním lidem ani mně nechce mluvit. Jsme rádi, že se vše vrací k původnímu stavu,“ dodává starosta. Podle něj jsou tehdejší sousedské hádky už zapomenuté a otevření hranic je krokem, který celý problém ukončí.