Stovky aut na silnicích, kolony. Zejména ve Znojmě je takový stav téměř na denním pořádku. Po dvouměsíčním prázdninovém mírnějším provozu začíná být hlavní tepna Znojma opět jen pomalu průjezdná. „Přes léto to tady šlo, teď už ale opět volím raději trasu po okolních obcích. Zvlášť ráno a odpoledne se plynule Znojmem projet nedá," naznačil Martin Pokorný, který jako profesionální řidič projíždí Znojmem několikrát do týdne.

Kvůli rekonstrukci znojemské kanalizace je teď na hlavním průtahu Znojmem řada omezení. Některá ale již v průběhu září zmizí. Například pravý jízdní pruh v ulici Dukelských bojovníků se opět otevře už o tomto víkendu.

Za měsíc pak silničáři zprovozní i pravý jízdní pruh v ulicích Brněnská a Družstevní, kde opravy komplikují provoz vozidlům jedoucím od Brna přes Znojmo a dál na Vídeň.

Částečné omezení na hlavním tahu do Rakouska bude naopak ve Chvalovicích trvat až do konce září. V místě přechodu pro chodce tam budují bezpečnostní ostrůvky pro chodce.

A do konce září budou trvat i opravy silnice v Jaroslavicích. „Nový povrch silnice pokládáme nyní kolem tamních sklepů při vjezdu do obce," přiblížil šéf znojemské Správy a údržby silnic Zdeněk Komůrka.

Od uzavírek si pak oddechnou i chodci. Divišovo náměstí ve Znojmě bude totiž pro pěší opět zcela průchozí. Po měsících intenzivních prací může standardním způsobem sloužit veřejnosti. „Skončila první etapa rekonstrukce další části znojemské městské památkové rezervace a Znojemské historické vinobraní proběhne, jak bylo plánováno, bez jakýchkoli omezení v této části města," potvrdil starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Nově bude sloužit nejen komunikace, ale také rozšířené chodníky.

S opravami komunikací se však letos ještě Znojemští v centru potkají. Po Vinobraní bude město pokračovat například v opravách a regeneraci ulice Velká Michalská. „Půjde o rekonstrukci ulice Velká Michalská a navazující komunikace na části Divišova náměstí a ústí náměstí Svobody. To znamená, že průjezd na Horní náměstí bude pro motoristy uzavřen a jezdit se nadále bude přes ulici Horní Česká," informovala mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Uzavírky ve Znojmě.