Problém nefunkčních světel na čtyřproudové frekventované silnici, na nějž upozornil Znojemský deník, přitom nastal kvůli závadě na elektřině. Město potřebovalo kopat u blízké benzínky, to se ale nelíbilo jejímu majiteli.

„Mohlo to být přitom opravené už daleko dřív, ale s majitelem benzínky jsme se prostě nemohli domluvit. Aby se tedy zajistila elektřina, domluvili jsme se s vedením Penny Marketu," přiblížil místostarosta Znojma Jan Grois.

Stalo se tak ale až ve chvíli, co neúnosná situace vygradovala dopravní nehodou. Minulé úterý totiž na tamním přechodu pro chodce srazilo auto chodkyni. Ta byla naštěstí jen lehce zraněná. „Podle předběžné informace bylo pravděpodobně příčinou nehody nedání přednosti chodci na přechodu, ale to musí ještě potvrdit další vyšetřování," sdělila poté znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Právě místo, kde minulé úterý ráno k nehodě došlo, označovali někteří chodci už delší dobu za velmi nebezpečné.

A to právě kvůli nefungujícímu semaforu na přechodu, který lidé z nedalekého sídliště využívají jako spojnici do blízkého supermarketu i k cestě na autobusovou zastávku. „Chodím tudy téměř denně. Ten semafor nefunguje nejméně tři týdny. Mám strach do silnice vůbec vkročit, ale co mám dělat?" postěžovala si tehdy důchodkyně Barbora Volánková z Přímětic.

Podobně hovořila další starší žena. „Kdyby fungoval semafor, cítila bych se rozhodně bezpečněji. Netuším, proč už to někdo dávno neopravil. Čeká se na to, až tady někoho zajedou?" řekla žena, která se představila jako Anna.

Podle vedení města už v tuto chvíli není ve městě obdobný problém se semafory. „Pouze se teď obávám plného hlavního tahu od Dukelské po Pražskou, kdy tudy začnou lidé jezdit na dovolené do Chorvatska," upozornil místostarosta Grois.