Jaké jsou možnosti bydlení v obci?
Za poslední roky se v obci postavilo asi dvacet rodinných domů, lidé mají odtud blízko za prací do Znojma i Pohořelic. Připravujeme další pozemky pro výstavbu, protože zájem o bydlení roste. Z někdejší ceny tři sta korun za metr čtvereční se cena za stavební pozemek v obci vyšplhala na milion. Problém je, že velká část pozemků pro výstavbu je v soukromých rukou. Kvůli výstavbě připravujeme i změnu územního plánu. K dispozici ale máme také šestnáct obecních bytů, stavíme i čtyři sociální byty.

Budova krytého bazénu je navržena jako doplněk areálu Městské plovárny ve Znojmě-Louce. Vizualizace.
Znojemští vybrali firmu na bazén, potřebují ještě 270 milionů

S přibývajícím počtem mladých lidí rostou i nároky na služby a sociální zázemí, jak je to v Damnicích?

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: Deník

Zcela tu chyběla mateřská škola, tu teď stavíme a otevřít ji chceme od tohoto školního roku v září. Zájem rodičů je velký. Za školkou bude i zahrada s herními prvky. Do základní školy dojíždí děti do okolí.

Jaké mají lidé možnosti společenského vyžití?

Za normálních okolností se v obci uskuteční každý měsíc nějaká akce pro veřejnost. Především díky spolkům nadšenců. Pořádáme také Obecní den s programem pro všechny, za vínem mohou zájemci do sklepních uliček, míváme tu masopust, hody, ples, živý betlém a spoustu dalších akcí. Získali jsme také dotaci na Komunitní dům, kde chceme pořádat přednášky, besedy, lidé si tam zahrají třeba stolní tenis, spolky tam budou mít zázemí. Plánujeme tam ale také uskladnit obecní techniku. V kulturním domě si mohou lidé prostory také pronajímat pro soukromé oslavy. Z bývalé hasičské zbrojnice děláme fitness a wellness centrum se saunou a vířivkou, které si budou moci lidé pronajímat. K pořádání společenských akcí slouží i sportovní areál se zázemím.

Odpolední požár vepřína.
FOTO: Vepřín na Znojemsku zachvátil požár, hasiči zachránili 800 prasat

Co se v Damnicích nedaří?

Máme spravené asi všechno, včetně památníků, soch i nejstaršího kříže z roku 1730. Kdysi tu ale bývaly také lázně, které využívaly artéský vrt. Pak tam bylo koupaliště, kam jsme se ještě jako děti chodily koupat. Dnes tam mají rybáři ryby. Rádi bychom v budoucnu lázně obnovili a vzkřísili genia loci, který tam je. Máme vypracovanou i studii, ale zatím se na projekt nevztahují žádné dotace. Rekonstrukce by stála asi třicet milionů korun. Studie počítá například s pódiem, kde by hráli muzikanti a samozřejmě bazénem.

Damnice
- Počet obyvatel: 348
- První písemná zmínka: 1353
- Tip na výlet: U nedaleké Miroslavi se rozkládají malebné Miroslavské kopce s úrodnými vinicemi a Národní přírodní památka stejného jména. Přímo v Miroslavi zaujme návštěvníky nedávno rekonstruovaný zámek, který bude po uvolnění epidemických omezení opět přístupný návštěvníkům. Prozatím si mohou zámek alespoň prohlédnout zvenčí při procházce parkem. K zajímavostem města patří kulturní dům vzniklý přestavbou někdejší synagogy a nedaleký židovský hřbitov.