„Kandidátkou pro znojemský senátní obvod byla při sobotním zasedání ústředního výboru tajnou volbou zvolena senátorka Marta Bayerová. Při zasedání výkonného výboru strany v polovině března její kandidaturu navrhli členové za Ústecký a Plzeňský kraj Pavel Vodseďálek a Václav Vébr," sdělil Martin Kalous z mediálního úseku strany.

Použitá procedura podle něj zcela odpovídá stranickým stanovám a zásadám při sestavování kandidátních listin.

Podobně mluvila i sama Bayerová. „Výroční schůze místních organizací, okres i kraj kandidáty doporučují, ústřední výbor jediný rozhoduje. Moje nominace vzešla z tajné volby," vypočítala senátorka.

Na senátní volby podle svých slov zatím příliš nemyslí. „Nyní se soustředíme především na volby do Evropského parlamentu, teprve po nich bude čas udělat si plán pro volby do Senátu," dodala Bayerová.

Podle Petra Krátkého, původně navrženého kandidáta komunistů ze Znojemska, stranická špička rozhodovala bez znalosti místní situace.

„O volebním obvodu 54 se rozhodovalo dvě stě dvacet kilometrů od Znojma a dle mého bez znalosti místních poměrů. Moji nominaci schválily místní organizace, městské, okresní i krajská konference. Výkonný výbor dal přednost Martě Bayerové, pro kterou je Praha domácí půda, a to jí dávalo velkou výhodu," hodnotil Krátký s tím, že své případné další kroky ještě uváží.

Kvůli nedávnému rozhodnutí svých ústředních soudruhů se zřejmě brzy sejdou zástupci komunistů ze Znojemska.

„Kandidátem okresní organizace zůstává Petr Krátký a okresní výbor se celou situací vážně zabývá, projedná ji a rozhodne o dalším postupu. Je možné, že svoláme mimořádné zasedání, "uvedl okresní předseda KSČM Miroslav Vlašín.

Naznačil, že sám v případě potvrzení nominace Bayerové nehodlá nést odpovědnost za výsledek voleb, ani se účastnit kampaně.

Představitelé dalších stran zatím s nominacemi nespěchají. „O kandidátovi i o tom, zda půjde o vlastní nominaci ODS či společného kandidáta více stran, stále intenzivně jednáme. Jasno by mělo být do dvou týdnů," řekl okresní předseda občanských demokratů na Znojemsku Pavel Kovařík.

Rozpory v komunistické straně jsou podle něj hlavně věcí samotných straníků. „Jako demokrata mě zaráží, že ústředí nerespektují vůli místních organizací. Nominace Marty Bayerové mě ale nepřekvapuje. Je na voličích, aby posoudili, jaký přínos pro region její senátorské působení mělo," dodal. Sociální demokraté jednají na místní úrovni. „Okresní konference zasedne koncem dubna, před měsícem jsme vyzvali místní organizace k nominacím. Jmen je celá řada," uvedl okresní šéf strany, znojemský místostarosta Jan Grois.