Až dosud jsme tu měli relativní klid. Až se za naše záda nastěhují příští rok hasiči, klid zřejmě skončí. Takové obavy zaznívají z úst některých obyvatel ulice Pražská v sousedství policejního velitelství v Pražské ulici ve Znojmě. Právě část jejich rozsáhlého a místy nevyužívaného areálu by už příští rok měli ve zbrusu nové budově za sto milionů korun využívat znojemští profesionální hasiči. Stávající starý areál již léta nevyhovuje a hasiči nutně potřebují nové, prostornější a modernější budovy.

Nad záměrem se durdila starší paní, která bydlí v domě s výhledem přímo do areálu policie, kde by hasiči měli mít svoji novou základnu. „Máme opravdu obavy z konce klidu. Bude tu provoz, houkat to tady bude a navíc by tu měly časem být i sanitky. Bydlím tu dvacet let a okno ložnice mám přímo do toho prostoru, kde by hasiči měli fungovat," uvedla žena, která si nepřála zveřejnit své jméno. Redakce ho však zná.

Obavy naopak nesdílí další z obyvatel domu, těsně sousedícího s areálem policie. „Celkem si dokážu představit, že kolem našeho domu budou hasiči vyjíždět. Jen asi bude muset zmizet jedna strana parkujících aut. Doufám, že sirény budou pouštět až na Pražské. Tam vlastně už dnes s houkáním projíždějí, když jedou k zásahu, takže podle mne žádná zásadní změna," myslí si sedmašedesátiletý Jiří Lesák.Vizualizace plánované nové stanice hasičů ve Znojmě.

Umístění hasičů v policejním areálu vítá. „Je to pořád lepší, než kdyby tady byl nějaký hampejz," dodal Lesák.

Kritika architektů

Kriticky hodnotí rozhodnutí krajských radních umístit hasiče právě do areálu nedaleko Gránického údolí například lidé sdružení na facebookovém profilu Architektura Znojmo. „Takhle ve Znojmě vypadá architektura 21. století. Veřejná zakázka za sto milionů. Samozřejmě že nebyla vypsána architektonická soutěž, nevedla se urbanistická debata, kam instituci tak zásadního významu umístit. Nekritizujeme fakt, že se bude stavět nová stanice. To je záměr bohulibý. Kritizujeme proces, kdy se to veřejnost dozvídá ve chvíli, kdy se pracuje na projektu pro územní řízení. A naprosto se ignoruje kvalita stavby jako takové," píše se na profilu, na který odkázal také mladý architekt Jan Hora.

„Z hlediska vývoje stavby bylo špatně i to, že má projekt více autorů. Úroveň architektury této stavby je příšerná. Pokud ten dům má za něco stát, měl by mít jednoho autora," podotkl Hora.

Záměr již dříve okomentoval i zastupitel Jiří Kacetl. Ten se pozastavil nad faktem, že o budově hasičů nebyla širší odborná diskuse. „Byl jsem šokovaný z faktu, že se vše řešilo v posledním čtvrtroku před volbami. Jde přeci o strategické rozhodnutí, a tomu musí předcházet důkladná debata. Vše se diskutovalo jen na úrovni vedení města a hasičů, chyběla širší diskuse," řekl Kacetl.

Nejprve demolice

Podle mluvčího hasičů Jaroslava Mikošky stavba zatím čeká na demoliční výměr. Pro vybudování nových budov se totiž nejprve musí část starých skladů v policejním areálu zbourat. „Letos by se mělo začít stavět a hotovo by mohlo být už příští rok," uzavřel Mikoška.