„V letošním roce jsme opravovali celkem deset mostů Z toho jeden je zcela nový. Celkem jsme prostavěli třiatřicet milionů korun, z toho jen most u Prosiměřic vyšel na sedmnáct milionů a šest set tisíc korun," vypočetl šéf Znojemských silničářů Zdeněk Komůrka.

Jak dodal, nejnáročnější byla stavba mostu u Prosiměřic. „Mimo jiné proto, že uzavírka tam byla jen dvě hodiny na začátku stavby. Pak už jsme pracovali vždy za provozu, který byl řízen semaforem a sveden jen do jednoho jízdního pruhu. Náročná byla tato stavba také kvůli použité technologii," naznačil Komůrka.

Silničáři dali do pořádku také velmi frekventovaný most od kruhového objezdu na kraji Znojma ve směru do Suchohrdel. „Ten skutečně prokoukl. Poté, kdy ho otevřeli, příjemně mne překvapilo kvalitní vodorovné značení a další bezpečnostní prvky jak na mstě, tak na kruhovém objezdu i na silnici Suchohrdelská. Myslím, že se novými prvky na silnici ještě více zvýší bezpečnost," řekl profesionální řidič David Těšík.

Některé řidiče v létě rozčilovalo, že se opravuje zároveň zmíněný most a další hned v sousedství u Dobšic. První byl uzavřený zcela, na druhém byl provoz sveden do jednoho pruhu.

Opravy mostu u Prosiměřic uvítal starosta Vítonic Josef Střecha. „Někteří lidé sice brblali, ale něco se prostě strpět musí, když je třeba most opravit. Už je to hotové a tak jsme všichni rádi. Na Znojmo už jezdíme bez omezení," pochvaloval si Střecha.

Na příští rok silničáři chystají menší opravy dalších mostů. „Vše bude odvislé od schválení krajského rozpočtu na rok 2013, konstatoval Komůrka.

Znojemská správa silnic má na cestách druhé a třetí třídy na starosti celkem dvě stě jednatřicet mostů. „Na základě prohlídek, které provádí člověk se speciálním oprávněním ministerstva dopravy, je rozdělujeme na sedm klasifikačních stupňů podle jejich stavu. Od jedničky, tedy bezvadného, až po sedmičku, což je havarijní stav. V něm je aktuálně jen most na státní hranici u Stálek. Dlouhodobě se nepoužívá a my jednáme s rakouskou stranou o jeho likvidaci. Ty, které letos opravujeme, nebo budeme opravovat, jsou na stupních pět či šest," přiblížil již dříve Komůrka.

Silničáři dali v posledních letech v regionu do pořádku skoro třicet mostů. Práce vyšly na bezmála sto padesát milionů korun.