„Je v nevyhovujícím výškovém, směrovém a šířkovém uspořádání a na trase se nacházejí nebezpečná místa, což jsou především stykové či průsečné křižovatky se silnicemi nižších tříd,“ uvedla v pondělí při slavnostním zahájení rekonstrukce sedmikilometrového úseku u Znojma mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková.

Rekonstrukce u takzvané dyjské křižovatky začala před týdnem, podle silničářů se jedná o druhou část kompletní přestavby komunikace I/53 v celé její délce. Hotový je již úsek u Lechovic, kde byl v roce 2019 zprovozněn obchvat. „Silnice I/53 bude ve více než sedmikilometrovém úseku rozšířena ze současných 9,5 na 11,5 metru. Na části, která navazuje na obchvat Lechovic, bude ve směru na Znojmo přidán jeden jízdní pruh v délce půl druhého kilometru. A křižovatka, která na silnici I/53 napojuje obce Bantice a Hodonice, bude přestavěna na okružní,“ upřesnil generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Patří k nejstarším budovám ve Znojmě, část Louckého kláštera, někdejšího sídla premonstrátů, zrekonstruovali a otevřeli veřejnosti.
Premonstráti v Louckém klášteře: do obnovené památky míří první lidé, podívejte

Ostatní úrovňové křižovatky se silnicemi nižších tříd budou zrušeny, což podle silničářů výrazně zvýší bezpečnost i plynulost provozu. „Přestavba zbývající téměř jednadvacetikilometrové části silnice I/53 mezi Lechovicemi a Pohořelicemi je ve vysokém stupni přípravy, se zahájením počítáme hned v příštím roce,“ naznačil pokračování dalších prací Mátl.