První pyrotechnika na Masarykově náměstí vybuchuje už desítky minut před půlnoci. Rachejtle létají ale i mezi přihlížející a jedna hořící raketa míří dokonce do patnáctimetrového osvětleného vánočního stromu. Na scénu proto přichází městští policisté, kteří se snaží ty nejméně zodpovědné nebo nejvíce opilé lidi s rachejtlemi usměrnit. S úderem půlnoci nebe ozáří desítky ohňostrojů. Lidé je odpalují nejen na náměstích, ale i v úzkých uličkách města.

Podle záchranářů ale tento nebezpečný několik desítek minut trvající chaos končí dobře. „Na Znojemsku jsme nemuseli nakonec vyjíždět k žádnému požáru. Oproti ostatním regionům byl klid,“ řekl operační důstojník hasičů.

Pokojnou silvestrovskou noc prožili i lékaři ve znojemské nemocnici. „Máme za sebou mimořádně klidnou noc, nemuseli jsme řešit žádné případy, které by se vymykaly normálu,“ řekl mluvčí nemocnice Pavel Jajtner. První ošetření pacienti zde ale už museli platit v nově instalovaných automatech.

Bez dopravních nehod vydržel nový rok jen zhruba pět hodin. K ránu boural opilý řidič u Tasovic. Osmadvacetiletý muž nepřizpůsobil řízení vlhké silnici. Navíc jel nepřiměřenou rychlosti. „V zatáčce dostal smyk a havaroval. Způsobil si lehká zranění a škodu sto třicet tisíc korun. Policisté mu na místě naměřili dvě celé sedmdesát tři promile alkoholu v krvi,“ řekl operační důstojník policistů.

Normálu se tak vymykal jen větší počet roztržek a násilných výměn názorů mezi oslavujícími. „K silvestrovské noci to už patří, některé budeme řešit jako přestupky,“ dodal operační důstojník. (grd)