Čekací lhůty na umístění jsou různé. Někdy žadatel čeká až rok. Většina domovů proro přijímá podle pořadníku
Ve skalickém domově je průměrná čekací lhůta až několik měsíců.

„Nejdříve si klient u nás podá žádost. Potom, podle nového sociálního zákona, provedeme sociální šetření. Odepíšeme klientovi, jestli je naší cílovou skupinou, nebo ne. U žádostí prověřujeme stupeň naléhavosti. Pro nás je to bodové ohodnocení určitých věcí,“ řekla sociální pracovnice Pavlína Svobodová.
Podle ní záleží na zdravotním stavu a věku žadatele a na tom, jestli má doma celodenní péči. „V pořadníku je zařazený podle toho, jak moc naši péči potřebuje. Proto se nedá čekací doba přesně odhadnout,“ dodala Svobodová.

O skalický domov důchodců, který stojí uprostřed rozlehlého parku, je velký zájem. „Máme šedesát nových žádostí na našich šestašedesát, nyní plně obsazených, lůžek. Jsem si jistá, že kdybychom dohromady mohli nabídnout třeba i dvě stě míst, určitě by byla veškerá kapacita rychle naplněná,“ popsala sociální pracovnice.

Dříve vypadaly domovy důchodců prakticky jako nemocnice. „Teď se hlavně snažíme nabídnout všem babičkám domácí prostředí. Už nemáme jenom bílé stěny, ale barevné malby. Snažíme se pokoje dělat malé, kde každý najde své soukromí. Chceme, aby se tu všichni cítili jako doma,“ řekla Svobodová.
Více než pět let bydlí ve Skalici Marie Adamiková.

„Moc se mi tu líbí a chci tady být až do své smrti. Pravidelně za mnou jezdí syn s rodinou,“ řekla stará paní. Celý objekt prošel velkou rekonstrukcí, která začala v roce 2005 a skončila loni v prosinci. Celkové náklady se vyšplhaly na více než padesát šest milionů korun.