Poznat významné světové stavby, souhvězdí, jídlo se zavázanýma očima, řešit hlavolamy, uhádnout spisovatele třech básní, ovládat práci s počítačem, cizí jazyky, vázat uzly a skákat přes švihadlo. Všechny tyhle úkoly čekali v sobotu dopoledne na skauty, kteří se sjeli do tábora v Bojanovicích.

Dopolední soutěže patřily jednotlivcům a odpoledne od půl třetí začal orientační Svojsíkův závod. „Dopolední úkoly nás moc bavili, nejvíce však zkouška odvahy. V ruce jsme museli přenést živé červy, vypít obarvené mléko a z vody, ve které plavaly různé slizké hrudky, najít kámen,“ nadšeně popsala družina Šakalové z Břeclavi.

Odpoledne začal samotný Svojsíkův závod, který má dlouhou historii. „Je zaměřený především na praktičnost, se kterou se skauti setkají v běžném životě. Chtěli bychom, aby byli nuceni se domlouvat a přemýšlet ve skupince nad tím, jak si samotný závod naplánují. Jde o to, aby spolu komunikovali a společně pracovali v družině,“ řekl vedoucí skautského oddílu David Gros.

Hlavním principem skautské výchovy je, aby se od mala naučili pracovat ve skupině. „Odpolední trasu si mohou družiny co nejlépe naplánovat podle mapky, kterou před závodem dostanou. Vítěz víkendového kola postoupí do krajského a potom i celostátního finále,“ dodal Gros.

Na stanovištích jsou pro skauty připravené nejrůznější úkoly o historii skautů a České republiky, po rozdělání ohně nebo vyplnění složenky či podacího lístku na poště. „Stanovišť je patnáct a jsou od sebe různě vzdálené,“ uvedl Gros.

Letošní okresní kolo Svojsíkova závodu zakončí v neděli slavnostním vyhlášením výsledků a v poledne se všichni skauti rozjedou do svých domovů.