A proč je pro vodáky Dyje tak zajímavá? Mohou za to zejména skluzavky, které pomáhají zdolávat jinak těžké jezy a také tábořiště, jako je to v Krhovicích. Právě na výstavbu skluzavek pomáhajících vodákům překonat nebezpečná nebo těžko průjezdná místa, jako je tomu například u Sedlešovic, Oblekovic nebo Krhovic, přispělo před dvěma lety Znojmo téměř čtvrt milionem korun. „Skluzavek i tábořišť je nyní dostačující počet, takže zatím další novinky z naší strany neplánujeme," komentoval místostarosta Znojma Jan Gros.

Momentálně má řeka Dyje ideální podmínky pro sjíždění. „Díky pondělnímu dešti se stav pod znojemskou přehradou drží na 6,5 kubících, což je výborné," referoval vedoucí znojemského vodáckého oddílu David Gros.

Dyje je tak podle vodáků dobře připravena na další vodáckou sezonu. I ohlasy na skluzavky jsou prý velmi pozitivní. „Skluzavky se strašně moc osvědčily. Jezy, které máme okolo Znojma, nebyly stavěné pro sjíždění a byl tedy problém je překonávat," vysvětloval Gros. Kdyby si navíc někdo nebyl jistý, jak jez i se skluzavkou zdárně zvládnout, vodácký oddíl mu bez problému poskytne instruktáž.

Co se týká tábořišť, ty se podle Grose využívají hodně, i když jsou většinou vybavené pouze tím základním, jako je suchý záchod nebo odvoz odpadků. „V dohledné době, možná to stihneme ke konci sezony, plánujeme zavést pitnou vodu do krhovického stanoviště," uvedl Gros. I díky průběžné propagaci v posledních letech očekávají znojemští vodáci v nejbližších dnech a týdnech zvýšený počet zájemců o půjčení lodí. „Na období kolem svátků Cyrila a Metoděje jsme už museli pár potencionálních vodáků odmítnout, ale většinou stačí, když si lodě zamluví čtrnáct dní dopředu," uzavřel Gros.

KLÁRA TESAŘOVÁ