Již loni zpracovávala s dětmi projekt na téma Sáčky zamořují svět. Letos se jí podařilo získat pět tisíc korun od města, za které nakoupila látky a s dětmi sedí u šicích strojů. „Budeme záležitost prezentovat na akci Zdravého města 20. června, kde každý účastník dostane sáček," přiblížila Vlková.

Nejprve si děvčata sáček ušila každá pro sebe. „Je to dobrá věc, přinesla jsem ho domů a mamka ho začala používat,“ řekla Tereza Balíková.

Ilustrační foto.
Kabelkománie v Moravském Krumlově vynesla celkem přes 33 tisíc

Školáci jsou připravení svůj záměr šířit dál. Jejich projekt si pochvalije i ředitel školy Zdeněk Mikulič. Oceňuje nápad, ekologický podtex i skutečnost, že děti se naučí něco smysluplného vyrobit. „Podobné předměty, jako jsou pracovní činnosti, ve školách chybí. U nás je stále vyučujeme a je dobré, když děti získají nějakou manuální zručnost. Navíc zjistí, jaké to je vyrobit věc v určitém množství v daném termínu," uvažoval Mikulič.

Odborníci z ekologického institutu Veronica školní projekt vítají. „Látkový sáček je výborný příklad prevence vzniku odpadu. Třídit už dnes umí každý, důležité je, aby odpad nevznikal,“ poukázal vedoucí ekologické poradny Petr Ledvina.

Řada škol v kraji vede studenty k ekologickému cítění. Existuje projekt Ekoškola, kde je zapojených bezmála pětadvacet škol v kraji. Patří mezi ně i gymnázium ve Strážnici. „Titul Ekoškola máme již od roku 2007. Musíme plnit stanovená kritéria, patří mezi ně třídění odpadů, zdravé stravování nebo zdravý životní styl,“ vysvětlila ředitelka strážnického gymnázia Jaroslava Večeřová.

Rozříznutou pevnůstku u Vratěnína někdo pokreslil kritickým nápisem. Na novou podobu bunkru se chodí dívat někteří místní lidé.
Umělec seřízl bunkr. Podle stavebního úřadu porušil zákon