Současné gastronomické trendy, požadavky a chutě strávníků musí kuchařky podřídit výživovým normám, které ve školách platí. „O tom, kam má jídelna směřovat, mluvíme s rodiči už dva roky. Naši školu si vytipovala krajská hygienická stanice, která projekt koordinuje," přiblížil ředitel školy Zdeněk Mikulič.

Vedoucí jídelny Miloslava Klimtová naznačila, že dětem nabídnou více zeleniny, luštěnin a naopak potlačí nabídku sladkých jídel. Omezí také solení. „Rodiče se nemusí obávat, cena obědů zůstane stejná," přiblížila Klimtová. Její kuchařky vaří zhruba pro pět set dětí.

Podle garantky Šárky Bedřichové z krajské hygienické stanice bude školní jídelna „vlajkovou lodí" projektu v celém regionu. Důležité nebude jen jídlo, které děti dostanou k obědu. Učitelé zařadí téma zdravé výživy do jednotlivých předmětů a spolupracovat budou rodiče i strávníci.

Také ostatní školy pravidla zdravého stravování dodržují a umí uvařit i dietní jídla. „Studenti mají u nás na výběr jedno jídlo masité a druhé zeleninové. Jednou za týden bývá něco sladkého. Na požádání kuchařky umí připravit i bezlepkovou dietu," přiblížil ředitel znojemského gymnázia Jiří Peroutka.

Bar s ovocnými a zeleninovými saláty nabízí například učiliště ve znojemské Přímětické ulici. „Jsme gastronomická škola a kromě tradiční jídelny provozujeme i bar, kde studenti najdou saláty a ovocné a míchané nápoje," pochlubil se ředitel školy Libor Hanzal.

Svačinu o velké přestávce pro více než dvě stě dětí připravují kuchařky na základní škole JUDr. Josefa Mareše. Dětem nabízí například celozrnné pečivo s pomazánkami, šunkou či sýrem. „Zcela automaticky dodržujeme zásady zdravé výživy, ve školách to ani jinak nejde," sdělila ředitelka Eva Hubatková.