Představitelé Znojma již dříve naznačili, že o stížnosti vážně uvažují. Radil jim to nedávno i hejtman Michal Hašek. „Stejně jako ministr dopravy Ťok radím znojemské radnici odvolat se proti rozhodnutí krajského soudu. Známe jiné rozsudky správních soudů a nemyslím, že by neexistence krajských zásad bránila městu, aby ve svém územním plánu řešilo otázku obchvatu," uvedl Hašek.

Soud argumentoval tím, že město vymezilo v územním plánu trasu silnice republikového významu, což není možné vzhledem k neexistenci krajských zásad územního rozvoje.

Jižní Morava je jediným regionem v republice, kde nelze kvůli neexistenci územně plánovacího dokumentu stavět důležité republikové a mezinárodní silnice. Kraj zásady územního rozvoje teprve připravuje, protože soud před čtyřmi lety tehdejší dokument zrušil.

Hejtman Hašek opakovaně sliboval, že kraj zásady projedná a schválí ještě letos. „Znovu potvrzuji, že je do voleb vydáme. Tím by také měly odpadnout všechny diskuse, zda mělo být nejprve vejce, slepice, nebo obráceně," dodal nedávno hejtman.

Ředitelství silnic a dálnic chce letos začít stavět úsek obchvatu mezi Kasárenskou křižovatkou a křižovatkou na Únanov nad Novou nemocnicí. Zablokovaná ale zůstává zbývající část rozestavěného úseku k Suchohrdlům. „Na konec dubna je stanoveno jednání komise pro hodnocení nabídek. U dalších částí nyní není ani možné získat územní rozhodnutí. To je negativní aspekt především pro stavbu další části obchvatu k Suchohrdelské," uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.