Hrozny odrůdy Rulandské šedé zrají v areálu Louckého kláštera na slámě, aby z něj asi za dva měsíce vylisovali vinaři ze Znovínu Znojmo slámové víno. „Hrozny pocházejí z vinice Tři duby. Z více než deseti tun hroznů bude nakonec asi dva tisíce litrů slámového vína. To mělo při sběru cukernatost zhruba devětadvacet stupňů normalizovaného moštoměru, po odpaření vody bude mít při lisování asi čtyřicet,“ uvedl ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Jakostní víno s přívlastkem slámové víno je dovoleno vyrábět pouze z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu nejméně tři měsíce. Získaný vylisovaný mošt musí mít cukernatost nejméně sedmadvacet stupňů normalizovaného moštoměru.