Odborná komise okurky hodnotí hned ve dvou kategoriích, ty vítězné se následně pyšní označením královská či výběrová okurka na sklenici. Speciálně v letošním roce se hodnotily také pikantní okurky.

„Jsme rádi, že se okurkám dostává takové pozornosti, a že díky odbornému hodnocení pak i samotní nakupující vědí, které se řadí k nejlepším. Obě značky kategorie výběrové a královské okurky jsou ochranou známkou, která se každým rokem přenáší na nového oceněného výrobce daného vzorku okurek,“ říká František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

František Koudela vede Znojemskou Besedu deset let.
Vinobraní by mělo být pozvánkou na celý rok, říká ředitel Znojemské Besedy

V kategorii královská okurka se letošní rok utkalo šestnáct soutěžních vzorků. Jedná se o okurky, které neobsahují umělá sladila a pikantní přísady. Další varianty jako jsou například pálivé či fermentované okurky se řadí do kategorie výběrová okurka, kterých se zapojilo celkem deset. Odborníci ochutnali okurky od téměř desítky výrobců.

Do poroty čítající jednadvacet členů letos usedli zástupci Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Baťovy univerzity ve Zlíně, Mendelovy univerzity, Vysokého učení technického v Brně, zástupci odborných firem, Znojemské Besedy a certifikovaní sommeliéři.

Litry vína a oslava krále Jana Lucemburského. Takové bylo vinobraní
Vinobraní ve Znojmě a lístky v předprodeji. Výhodně je lidé koupí do konce dubna

„Jejich úkolem bylo mezi vzorky vyhodnotit vzhled, vůni, konzistenci, chuť a harmonii. Vše v bodové škále a s anonymní uváděním vzorků tak, aby byla soutěž co nejvíce objektivní,“ poukázal Karel Semotam, který má ve Znojemské Besedě na starosti propagaci.

Cílem celé soutěže je pomoci zákazníkům zorientovat se na trhu zpracovaných okurek. „Výsledky se lidé dozví jako tradičně na Slavnostech okurek, které se budou konat 2. srpna v Hradní ulici ve Znojmě,“ zakončil Semotam.

  • Slavnosti okurek roku 2021 si můžete připomenout zde:
Zdroj: Youtube

Opakovaná vítězství si odnesli mimo jiné i manželé Boudovi ze Znojma, kteří vědí, jak správně zaútočit na chuťové pohárky. Sbírají totiž ceny také ve vaření marmelád na mezinárodních soutěžích. Porotcům chutnal i jejich chřest.

V okurkovém klání bodovali loni v kategorii Výběrová okurka Znojmo. Okurky s feferonkou jsou podle Zuzany Boudové křupavé, lahodné a v závěru příjemně pikantní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Začátek sezony je tady. Poznáte, kde je zámecký park na Znojemsku?

Zdroj: Deník/Ilona Pergrová