„Při výběru památek prezentovaných v rámci cyklu byl kladen důraz nejen na různorodost zastoupených památek, ale také na zastoupení různých českých a moravských regionů,“ řekla mluvčí České národní banky Pavlína Bolfová.

Téměř osmigramová zlatá mince má na sobě vyraženou hodnotu dva tisíce pět set korun. Na její lícní straně je průčelí vodní mlýnu ve Slupi a stylizovaná heraldická zvířata z velkého státního znaku. Na rubové straně mince je soustava čtyř mlýnských kol a nad ní dobový znak vodního mlýnu ve Slupi. Autorem výtvarného návrhu je akademický sochař Zbyněk Fojtů.

Na umělecký návrh zlaté mince vodní mlýn ve Slupi byla vyhlášena celostátní neomezená anonymní soutěž v květnu 2006. Zúčastnilo se ji dvacet výtvarníků, kteří předložili celkem třicet návrhů. Vítězný projekt bude po světě obíhat ve více než devíti tisíci kopiích.

Česká národní banka připravuje do roku 2010 vydání deseti zlatých mincí, které mají připomenout význačné kulturní památky technického dědictví. Ročně národní banka vydává dvě mince. Svá svébytná platidla tak už mají například papírna ve Velkých Losinách, observatoř pražského Klementina nebo Ševčínský důl v Příbrami.