Ani po deseti letech snahy o legalizaci skladu a kuchyně na zavařování okurek ve dvoře domu totiž Pelánovi u úředníků neuspěli. Trnem v oku jim je, že stavěli na černo opakovaně a už překročili povolené procento zástavby na svém pozemku. Kromě najatých právníků hledala poté rodina zastání na znojemské radnici. „Jednali jsme přes dvě hodiny, paní Pelánová dostala nabídku, že si mohou přístavek zbourat svépomocí. Tím by ušetřili na nákladech za úřední demolici. Zvažovala to. Snažili jsme se jí také vysvětlit, že město nemá instrument, kterým by stavbu povolilo, je to věc státní správy,“ přiblížil jednání z půlky minulého týdne starosta Znojma Jakub Malačka.

Smír trval ale jen chvíli. „Sami rozhodně nic bourat nebudeme,“ reagoval v pátek odpoledne na dotaz spolumajitel nemovitosti a manžel Petr Pelán.

S velkými obavami a podporou sousedů očekávala v pondělí 12. července ráno rodina Petra Pelána na Pražské ulici ve Znojmě demoliční četu exekutora. Na poslední chvíli poslal odklad bourání o patnáct dnů. O legalizaci stavby žádají majitelé 10 let.
Strach, slzy a nakonec úleva Pelánových. Demolici jim odložili o 15 dní

Své rozhodnutí odůvodnil rozjetými procesy právníků a soudů. A také nadějí, že boj o přístavbu vyhrají. „Máme ještě možnosti obrany, máme odvolání u nejvyššího soudu, rozhodnutí čekáme každou chvíli. Kdybychom přístavek sami zbourali, přijdeme o možnost žádat náhradu škody. Věřím, že nikdy bourat nebudeme,“ rozhodl se.

Pelánovi zbudovali přístavek asi před deseti lety, bez stavebního povolení a asi o patnáct metrů čtverečních větší, než jim umožňoval územní plán. „U Pelánů se dodatečně povolovala stavba zahradního domu i další stavby, ale ta poslední, sklad a garáž, se již takto povolit nedali, protože maximální zastavěnost pozemku může být dvanáct procent. A to je již překročeno i bez nyní odstraňovaného skladu,“ zprostředkovala vyjádření odpovědných úředníků mluvčí radnice Karolína Janečková.