Dva lehce a jeden středně těžce zraněný muž skončili v nemocnici. „Žena zemřela po resuscitaci. Nepodařilo se jí bohužel zachránit. Utrpěla zranění neslučitelná se životem,“ informovala mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.Jedno z nabouraných aut skončilo podle prvotních informací policistů mimo silnici. „Zmíněný úsek byl průjezdný levým pruhem. Dechová zkouška na alkohol byla u řidiče osobního auta negativní,“ uvedl policejní mluvčí Petr Vala.

Péče o pacienta na koronavirovém oddělení, ilustrační foto
Smrt a pocit marnosti. V Brně pečuje o covid pacienty dermatoložka i terapeuti

Namrzlé silnice v kopcích dělaly problémy i řidičům nákladních automobilů, kteří je nemohli vyjet a mnohdy celou komunikaci zcela zablokovali. Na Blanensku a Znojemsku pak hustá chumelenice a nesjízdné silnice v neděli ráno ochromily některé z autobusových linek Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje.

Jednalo se zhruba o desítku spojů. „Zejména na Blanensku jsme pomocí těžké techniky vyprošťovali autobusy zapadlé v příkopech,“ řekl mluvčí jihooravských hasičů Petr Příkaský.Kolem druhé hodiny odpoledne už se situace uklidnila. „Doprava v kraji je stabilizovaná. Nárazově lze očekávat zdržení na autobusových i vlakových spojích,“ informovali dopravci na webu IDS JMK.

Kolem deváté hodiny ráno havaroval řidič na rozhraní okresu Vyškov a Hodonín. V lesním úseku na silnici I/54 podle všeho nepřizpůsobil rychlost špatnému počasí a v prudké zatáčce vyjel mimo kluzkou silnici. Porazil dopravní značku a s autem zůstal stát v příkopě. „Téměř ve stejnou dobu a na totožném místě došlo k podobnému karambolu i v protisměru. Tentokrát ale řidička skončila ve srázu na druhé straně silnice. Vše se naštěstí obešlo bez zranění,“ popsal dvě havárie Vala.

Další nehoda se stala u Měnína na Brněnsku. Tam auto skončilo po smyku těsně vedle potoka. Dechová zkouška na alkohol byla u řidiče negativní. „Husté sněžení zkomplikovalo jízdu také motoristům na hlavních tazích. Zejména dálnice D1 a D2 byly v neděli dopoledne sjízdné pouze se zvýšenou opatrností,“ upozornil Vala.

Chátrající a dlouho zanedbávaná Arnoldova vila nedaleko brněnského parku Lužánky čeká obnova. Součástí bude revitalizace zahrady, jež dům propojí s nedalekou vilou Löw-Beer.
Arnoldovu vilu v Brně čeká po letech obnova: zahradu propojí s vilou Löw-Beer

Hasiči museli na řadě míst v kraji odstraňovat vyvrácené stromy a větve. Ty pod tíhou čerstvého sněhu padaly na silnice a blokovaly provoz. „Nejvíce těchto zásahů jsme měli opět na Blanensku. Popadané stromy blokovaly provoz na silnicích. Jednotky je musely rozřezat motorovými pilami a odstranit z vozovky,“ dodal za hasiče mluvčí Petr Příkaský.

Jihomoravští hasiči v souvislosti se sněhem k dnešní jedné hodině odpoledne vyjížděli k celkem sedmatřiceti událostem. Krom popadaných stromů v osmi případech provedli vyproštění zapadlých vozidel.