„Výsledky archeologického výzkumu mají podpořit zápis do seznamu památek UNESCO. Také nám dal odpověď na otázku, zda a jak vinice obnovovat," sdělil ředitel vinařské firmy Pavel Vajčner. Dodal, že pokud jde o podání samotné žádosti, stále shromažďují informace a podklady. „Znojmo by mělo projevit mnohem větší zájem. Výrobní firma by totiž měla podání žádosti mnohem složitější. Možná by stálo za úvahu pro tento účel založit speciální společnost," uvažoval Vajčner.

Na výzkumech pro Znovín pracoval archeolog David Rožnovský. „V jižní části Šobesu jsme prozkoumali plochu o velikosti dvacet metrů čtverečných. Našli jsme pravěké vrstvy, které byly do třiceti centimetrů porušeny orbou," sdělil Rožnovský.

Vrstvy překrývaly jednak menší jámy, které byly například pozůstatky po kůlu, ale i rozlehlejší objekty. „V jednom z nich se podařilo odkrýt jedenáct tkalcovských závaží, která čekala na vypálení," popsal jeden z nejzajímavějších nálezů archeolog. Na základě poznatků archeologů bude nyní vinařská firma omlazovat vinici Šobes šetrným způsobem s minimálními zásahy do terénu.

Podle Pavla Vajčnera mají všechny významné vinařské země viniční tratě v prestižním seznamu památek zapsané. Pokud by příslušná komise žádost o zápis Šobesu schválila, stouplo by Znojmo podle odborníků turisticky velmi v ceně. „Velká část iniciativy je zatím na bedrech vinařské firmy. Bez spolupráce s radnicí další kroky ale nebudou možné," uvažoval odborník na marketing a cestovní ruch Pavel Kovařík.

o vinici Šobes
- Šobes osídlili lidé již v mladší době kamenné. Vinice zde byly již ve středověku.
- má pověst jedné z nejlepších vinařských poloh v Evropě. Révu pěstují vinaři v kopci v terasách. na dvanácti hektarech. Daří se zde ryzlinkům či odrůdě Rulandské šedé.

Podle úředníků radnice záměr na zápis Šobesu podporu představitelů města má. „Radnice se k tomuto nápadu staví samozřejmě kladně. Od samého začátku záměr starosta Vlastimil Gabrhel podporuje," vzkázala asistentka tiskové mluvčí Taťána Pavelková.

Již od devadesátých let se znojemský Okrašlovací spolek snaží docílit zápisu Znojma do Seznamu světového přírodního a kulturního dědictví. „Zápisu bychom mohli docílit tím, že poukážeme na to, co Znojmo odlišuje od ostatních měst, a to je právě zasazení do krajiny. Určitou vizi máme a vše konzultujeme s odborníky," naznačil člen Okrašlovacího spolku a historik Jiří Kacetl.

Znojmo jako takové nebo jeho historické centrum patrně příliš šancí nemá. Podobně starobylá města již zapsaná jsou.

Na seznamu je již historické centrum Prahy či Českého Krumlova, Lednicko-valtický areál, Vila Tugendhat v Brně či židovská čtvrť a bazilika svatého Prokopa v Třebíči.