Po osmi letech od údajného pašování alkoholu a cigaret se soud začal zabývat případem, do něhož jsou zapleteni také bývalí celníci a policisté z hraničního přechodu v Hevlíně. Na lavici obžalovaných v budově Okresního soudu ve Znojmě mělo usednout celkem jedenáct lidí. Jsou obžalovaní z toho, že v květnu roku 1999 pašovali přes hevlínský přechod zboží za miliony korun.

Obžalovaní Tomáš Hanzel, Petr Fajman, Jiří Minarčík a Vojtěch Šíma se na začátek líčení nedostavili.

„Požádali o jednání v nepřítomnosti a jsou omluveni,“ uvedl předseda senátu Josef Teplý. Doplnil, že jak oni, tak Luděk Hlávka, Jan Havlíček, Marie Toronyová, Aleš Fučík, Kamil Novoměstský, Radek Toman a Jiří Bastl jsou obžalováni z trestného činu krácení daně a dalších činů.

Obžaloba je viní z toho, že jako organizovaná skupina chtěli bez proclení převézt z bezcelní zóny do republiky téměř dva a půl tisíce kartonů cigaret a více než tisíc litrů alkoholu, který měl pocházet z bývalého duty free shopu Arsana v Hevlíně.

„K hlavnímu líčení se jako poškozený nepřipouští společnost Arsana, poškozeným je pouze český stát,“ upřesnil v úvodu líčení soudce Teplý.

Dlouhé jednání začalo výpověďmi obžalovaných.

„Cítím se nevinen a vypovídat nebudu,“ řekl stroze první z obžalovaných, sedmatřicetiletý Hlávka. Podobně odpovídala drtivá většina lidí z prvních dvou lavic v jednací síni.

„Cítím se nevinen, ničeho jsem se nedopustil,“ uvedl čtyřiačtyřicetiletý Havlíček. Přestože zprvu uvedl, že projednávaný případ se odehrál už dávno a nic si nepamatuje, nakonec mluvil téměř nejdéle ze všech obžalovaných.

„Tenkrát jsem přijel pro manželku, která na free shopu pracovala, a dal jsem si kafe,“ rozvzpomněl se bývalý zástupce vedoucího free shopu Havlíček.

Soudce se pak jak jeho, tak dalších obžalovaných ptal na podrobnosti osudného květnového večera, kdy policisté pašeráky pochytali. Většinou se mu dostávalo podobných odpovědí.

„Žádnou trestnou činnost jsem nespáchal, s obžalobou nemám nic společného,“ řekl soudu Fučík. „Nebudu vypovídat,“ uvedl bývalý celník Bastl.

Do pozdních odpoledních hodin pak soud vyslechl třináct ze sedmnácti pozvaných svědků. Byli mezi nimi zasahující policisté, nadřízení celníků, bývalí kolegové policistů a celníků, ale také bývalá manželka jednoho z obžalovaných. Předseda senátu také podrobně informoval o alkoholu, který měla Arsana na skladě a který obžalovaní pašovali. „K prodeji alkoholu Weingest 96 nedostala společnost Arsana žádný souhlas či výjimku od ministerstva zdravotnictví,“ upřesnil soudce Teplý. Podle něj šlo o téměř stoprocentní lihovinu, která mohla být zdraví škodlivá. „Jednalo se o velmi snadno obchodovatelný výrobek,“ upřesnil jeden ze svědků.

Soud pokračuje dnes čtením svědeckých výpovědí a záznamů odposlechů.