Nejspíš chyba úředníka stojí za problémy, které už delší dobu řeší představitelé Křídlůvek na Znojemsku. Část jejich obecního hřbitova totiž vlastní muž z Prahy. Loni se dokonce pokoušel pozemek prostřednictvím realitní kanceláře prodat. Na pozemku je přitom více než dvacet hrobů, o které se obec stará.

Vedení obce se snaží s vlastníkem pozemku dohodnout na odprodeji. „Domluva s majitelem, vzhledem k tomu, za jaké částky nám prodej pozemku nabízel, se zatím neuskutečnila. Proto aktuálně nabízíme odkup za znalecky ohodnocenou sumu osmdesát tisíc korun. Čekáme na vyjádření vlastníka,“ uvedl starosta Křídlůvek Zbyněk Sobotka.

Dětské hřiště. Ilustrační foto.
U rybníka mohou relaxovat. Díky zóně za čtyři sta tisíc

Vedení obce má v rukou dokumenty, které dokazují, jak se současný vlastník k pozemku dostal. „Odkoupil jej od majitele, který pozemek získal v restitučním řízení. Původní majitel pozemky získal nejspíš chybou úředníků. K pohřebišti se totiž podle nás vůbec původní majitel neměl dostat,“ dodal starosta s tím, že na místě je osmnáct hrobů a šest jej zasahuje částečně.

Podle mluvčí Jihomoravského kraje přitom není výjimkou, že část hřbitova vlastní někdo jiný než obec. „Vlastníky jsou většinou mimo domovskou obec ještě církve a také další majitelé. V normálních sousedských poměrech se obec vždy s takovými vlastníky dohodne na odkupu nebo výměně. Pohřebiště je totiž určeno k pohřbívání lidských pozůstatků či ostatků a je nad všechny ostatní záměry, které jakýkoli vlastník má,“ sdělila mluvčí kraje Monika Brindzáková.

To potvrdil také Ústavní soud ve svém nálezu z roku 2009. „Uvedl, že pietní vztah k hrobům je silnější než vztah vlastnický. Pohřebiště lze zrušit pouze postupem podle zákona o pohřebnictví, a to jen ze strany obce jako provozovatele pohřebiště. Nikoli tedy ze strany vlastníka. Případné majetkoprávní spory je oprávněn rozhodovat pouze soud,“ vysvětlila mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veronika Vároši.

Ilustrační foto.
Nedal přednost při vyjíždění z polní cesty. Traktor se srazil s osobním autem

Tuto možnost starosta Křidlůvek nevylučuje. „Pokud se s majitelem nedohodneme, zvažujeme i podání žaloby k určení vlastnického práva k pozemku,“ dodal Sobotka.

Jak Deník Rovnost zjistil, tři čtvrtiny pozemku vlastní soukromá osoba z Prahy. Redakci se vyjádření majitele do uzávěrky vydání nepodařilo získat.