Druhé nejlepší webové stránky města v kraji má Znojmo. Takový verdikt vynesla porota v letošní soutěži Zlatý erb. Odborníci však na webu shledávají řadu chyb, je podle nich pro uživatele nepřehledný a vše ztěžuje nefungující vyhledávač.

Znojmo změnilo vzhled webových stránek v září loňského roku „Naším cílem bylo vzhled webu přizpůsobit dnešní moderní době a také jej zpřehlednit. Přehlednější má být hlavně úvodní stránka, která má člověka vést od začátku tam, kam se chce při vyhledávání informací dostat," uvedla tajemnice městského úřadu Olga Neulingerová, která naznačila, že ocenění v soutěži dokazuje, že se radnice vydala správnou cestou.

Porota hodnotila nejen zveřejnění povinných informací na úřední desce, ale i výtvarné zpracování nebo bezbariérovost webu. „V porotě zasedlo sedm lidí a výsledné hodnocení je součtem jejich hlasů. Znojmo získalo 4,37 bodů z maximálních 5," vysvětlil předseda krajské poroty Jan Forbelský s tím, že vítězné Bučovice měly 4,58 bodu.

Zlatý erb 2015
- Města: 1. Bučovice, 2. Znojmo, 3. Boskovice
- Obce: 1. Radslavice, 2. Vranov nad Dyjí, 3. Ketkovice
- Elektronická služba: Blansko (on-li objednávání na úřad a otázky a odpovědi), Boskovice (rozklikávací rozpočet), Kyjov (hlášení závad)
- Cena veřejnosti: Hnanice

„Ve zveřejňování povinných informací na úřední desce si Znojmo vede dobře. Web je ale méně nápaditý a vyhledávání na něm není zcela intuitivní. Některé dokumenty jsou hůř dohledatelné a chybí na něm například i starší usnesení rady města," doplnil Forbelský.

Podle něj by znojemská radnice mohla také zapracovat na bezbariérovosti svých internetových stránek, ale na druhé straně je zcela bezchybné jejich zabezpečení. „Vše jsou jen doporučení vhodná k zamyšlení," nastínil předseda poroty.

Specialista na výzkum a vývoj webových stránek Pavel Kovařík označil udělení ceny za politickou záležitost. „Stránky města prošly nedávno změnou, a najít tam nyní potřebné informace je opravdu těžké. Sám jsem dlouho a marně hledal otevírací hodiny na živnostenském úřadě. Orientace je poměrně obtížná a podle mě je stále co zlepšovat," poukázal Kovařík s tím, že by komplexní informovanosti v oblasti cestovního ruchu prospělo i propojení s webem Besedy a se stránkami Objevte Znojmo.

Další odborník v oboru naznačil, že podobné soutěže bere s rezervou. „Posuzovat kvalitu a funkčnost stránek v porotě musí být velmi obtížné. Druhé místo Znojma považuji za zavádějící a zkratkovité rozhodnutí," uvažoval Michal Smrčka, který se v oboru tvorby internetových stránek pohybuje déle než deset let.

Jak doplnil, funkčnost a praktickou použitelnost webu dokážou prokázat pouze výsledky praktických testů s tolik potřebnou zpětnou vazbou. „Můj osobní postřeh jako uživatele je ten, že na zmiňovaných stránkách města vůbec nefunguje vyhledávač. Vše by mohlo zlepšit, kdyby město dalo dohromady dvacet lidí, kteří by napomáhali s testováním," poukázal Smrčka.

V roce 2008 Znojmo obsadilo druhé místo v celostátním kole Zlatého erbu. V minulých dnech spustilo město mobilní verzi svých webových stránek a hodlají zveřejnit abecední telefonní seznam úředníků. V přípravě je také rozklikávací rozpočet.