V restauraci s novým názvem Buď Laska zaměstnali dvaadvacet ukrajinských žen, které se svými dětmi našly v hotelu útočiště před válkou.

V turisticky vyhledávané oblasti blízko vranovského zámku si tak mohou zájemci pochutnávat na autentické ukrajinské kuchyni. Nápad se zrodil hned poté, co se nově zvaný Grandhotel Sluchátko naplnil v březnu celkem čtyřiasedmdesáti Ukrajinci, z nichž více než polovinu tvoří děti. „Ženy si po příjezdu začaly v kolektivu spontánně vařit jejich typická jídla. Šlo jim to výborně, založení restaurace se proto vyloženě nabízelo. Dokonce samy sestavily základ jídelní nabídky. Jen jsme si museli pospíšit, abychom stihli otevřít na začátku letní sezony,“ přiblížil provozní hotelu Tomáš Miška.

Romští uprchlíci z Ukrajiny se přesunuli v pátek odpoledne na travnatou plochu za autobusovým nádražím u hotelu Grand. Dříve pobývali převážně v prostorách kolem brněnského hlavního nádraží.
Pryč od hlavního nádraží v Brně: romští uprchlíci už se přesunuli ke Grandu

Z obědového menu si mohou hosté vybírat ze dvou polévek, sedmi hlavních jídel a tří dezertů. Odpoledně-večerní menu pak zahrnuje pokrmy k pivu jako smažené šproty, bramboráčky nebo sušené kalamáry. „Ukrajinská kuchyně je obecně poměrně masitá a chuťově podobná té české. Některé dámy se divily, že potřebujeme do menu zařadit i vegetariánské pokrmy. Stěžejními surovinami jsou tedy vepřové a kuřecí maso, dále brambory, cibule, zelí, řepa, petrželka a kopr,“ dodal Miška s tím, že se s týmem snažil pojmout tradiční ukrajinská jídla v duchu moderních gastronomických trendů.

Medový dort pro mlsné jazýčky

Čtveřici vybraných receptů navíc doladili známí šéfkuchaři a cukráři. Poprvé ochutnali speciality hosté o uplynulém víkendu a jejich zájem předčil očekávání kuchařek i provozovatelů. „Měli jsme plno v sobotu i v neděli, přestože byla chladnější. Denně jsme prodali 160 jídel, bylo vidět, že se hosté chtějí s ukrajinskými jídly seznámit, u stolu si proto často dávali různé pokrmy a navzájem je ochutnávali,“ sledoval zájem strávníků Michael Lapčík z Lidi z Baru.

V brněnské Nemocnici Milosrdných bratří porodila první jihomoravská Ukrajinka, která uprchla před válkou. Holčička je zdravá, dostala jméno Anastasia.
Ukrajinské matky se vydají na pochod Brnem, chtějí upozornit na vraždění dětí

Mezi nejčastější objednávky podle něj patřily varenyky naslano, plněné bramborovou kaší, sýrem a zelím. „Žádaný byl taktéž medový dort dle rodinné receptury. Čtyřicet kousků se vyprodalo a lidé si ho pochvalovali asi nejčastěji,“ dodal Lapčík.

Za plotnou se měla co ohánět také Anastasiia Milik, obrovský zájem lidí ji překvapil. „Mým úkolem bylo připravit varenyky na celý víkend. Udělala jsem jich přes pět set kousků. No a když jsem viděla, jak moc jsou populární a já nestíhám vařit vodu na ně, tak jsem se začala strachovat, že všechny připravené nevystačí,“ podělila se ukrajinská kuchařka.

Doma se vaří v klidu

Přestože jsou ženy za práci vděčné, s vařením u nich doma se to údajně srovnat nedá. „Doma se vaří v klidu, tady jsme udělaly přes sto jídel za den. Na tempo jsem si však zvykla. V rychlém sledu objednávek se naučíte brzy orientovat,“ srovnávala se s novou výzvou také Yuliya Overkivska.

Původní sociální zařízení v utajovaném krytu ve Znojmě.
Věděla o něm CIA, teď se do tajného krytu ve Znojmě podívají první zájemci

Obě patří k dalším dvaadvaceti ženám, jež tvoří nyní personál restaurace. Ať už v kuchyni nebo při obsluhování hostů. Ti však nemusí v komunikaci tápat. Součástí menu je totiž česko-ukrajinský slovníček, s jehož pomocí si každý dokáže bezproblémově objednat.

Restaurace Buď Laska, což znamená v překladu prosím, bude prozatím otevřena o víkendech. Na celotýdenní provoz přejdou provozovatelé v polovině června.