„Začal jsem úplnou náhodou. Byl jsem nemocný a nudil se. Tak jsem začal skládat,“ usmívá se Pevný. Jak sám říká, tento koníček vyžaduje pevné nervy a spoustu času. Skládá několik věcí naráz, dodělává je podle nálady. Vyrobit celý komplet mu trvá tři roky.

„Starší, menší kousky jsem už rozdal, nechal jsem si jen ty největší a nejnáročnější. Už nebylo místo na skladování. Manželka nadává, že máme zaskládaný celý obývák,“ vysvětluje. Nápady bere z novin, časopisů nebo mu poradí členové rodiny. Nikdy se nestalo, že by nedodělal to, co začal. Jednou z nejsložitějších věcí, které kdy vyrobil, jsou šachové figurky a šachovnice.

V současné době se připravuje na setkání Svět rekordů, na kterém bude mít svou vlastní expozici. Speciálně pro tuto příležitost vyrobil pětimetrovou věž. „Dvacátého devátého května se bude v Pelhřimově konat tisková konference. Devátého června pak bude výstava kuriozit. Bude to mezinárodní setkání. Rozhodl jsem se ho zúčastnit hlavně proto, abych viděl, co vystaví ostatní, a ukázal, že i s mým omezením dokážu vyrobit tyto věci,“ popisuje.

Od narození totiž trpí poruchou sluchu a postupně se mu zhoršoval i zrak. V současné době vidí jen na jedno oko. „Manželce můj koníček někdy leze na nervy. Občas mi říká, co bych ještě vyrobil, kdybych viděl na obě oči,“ směje se.